Преминуо професор и теоретичар филма Владимир Петрић

БЕОГРАД: Владимир Влада Петрић, пензионисани професор, теоретичар филма и некадашњи редитељ РТС-а и суоснивач Филмског архиха Харварда, преминуо је у 92. години у Београду, саопштио је Петрићев филмски легат „Кинотеатар“.
petric
Фото: Youtube Printscreen

Владимир Петрић рођен је у Прњавору 1928. године и један је од најзначајнијих савремених теоретичара и историчара филма.

Дипломирао је на смеру за књижевност и енглески језик на Београдском универзитету 1956. године.

Током студија постао је асистент-предавач на Академији за филм и позориште, на којој је такође зарадио диплому за филмску и позоришну режију 1958.

Од оснивања Радио-телевизије Београд ради на њој као редитељ. Шездесетих је годину дана провео у СССР-у проучавајући совјетску кинематографију под туторством Лева Кулешова и Николаја Лебедева.

Професорску каријеру започео је на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, а наставио је на чувеном Универзитету Харвард, где је остао да предаје до 1997. године.

Тамо је је основао и водио Филмски архив Харварда са циљем да промовише филм као уметност и подстакне његово мултидисциплинарно изучавање.

Током тог периода као гостујући професор предаје на великом броју других универзитета и школа.

Од позоришних дела, Петрић је режирао Тетар Јоаким Вујића, Слово светлости, Поп Ћира и поп Спира, За Лукрецију, Персона...

Запажени стваралачки опус остварио је и на телевизији: Мсје Жозеф, Мића и Микица, Лажа и Паралажа, Двоје на прузи, Први пут са оцем на јутрење, Све ће то народ позлатити, Швабица...

Као плодоносни теоретичар филма, Петрић је написао велики број књига - Чаробни екран, Шекспир на филму, Увођење у филм, Развој филмских врста и жанрова, Телевизија - осма сила...

Вукосављевић: Петрићева дела остаће уџбеници седме уметности

На позоришној и филмској сцени остаће упамћен као харизматични редитељ, врсни познавалац и теоретичар филма и професор који је надахнуо бројне генерације својом инспиративном енергијом, пише у телеграму саучешћа министра културе и информисања Владана Вукосављевића поводом смрти Владимира Владе Петрића.

Вукосављевић каже и да је Петрић "од своје богате маште стварао дела која ће остати уџбеници седме уметности".

"Оставио је најдубљи траг у српској култури и промишљању филма и борио се да филм постане, и остане, истински органон живота", пише Вукосављевић.

У телеграму саучешћа министар је подсетио да је Петрић у Америци основао и водио Филмски архив Харварда кроз који је радио на промоцији филмске уметности и подстицању мултидисциплинарног приступа његовом изучавању.

"Петрићев одлазак представља велики и ненадокнадив губитак за српски филм и српску културу уопште", пише Вукосављевић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести