Програм за 150. годишњицу њујоршког Мета

ЊУЈОРК: Највећи амерички музеј, њујоршки Метрополитен већ је припремио програм за обележавање 150 година постојања, што ће се славити током 2020. године.
w
Фото: pixabay.com

Изложба "Стварање Мета 1870-2020" приказаће 250 експоната који најбоље репрезентију музеј од његовог оснивања. Кустоси ће током вођења кроз ову изложбу посетиоцима причати о историји Музеја.

Свечано отварање преуређених галерија британских декоративних уметности и дизајна показаће потпуно нов концепт излагања те врсте експоната.

Током идуће године биће отворено више изложби поклона, које је добио "слављеник", као и изложбе изузетних позајмица.

Специјални програми биће одржани 13. априла, на дан када је пре 150 година отворен Мет.

Такође, 4. и 6. јуни су резервисани за примање поклона који ће обогатити музејске колекције.

Музеј је најавио и да је добио поклоне из целога света који ће заузети посебан простор како би чланови МЕТ-а могли да добију увид каквим је вредним експонатима обогаћена стална поставка музеја.

Данијел Вајт, директор Мета, изјавио је да "док ми обележавамо овако важан јубилеј захвални смо нашим оснивачима што су имали тако грандиозну визију, а међу којима је било више Њујорчана, посебно угледних уметника тога времена".

"Током времена те њихове идеје су се реализовале и добили смо једну од највећих музејских институција у свету", истакао је Вајт.

Он је казао да је овај јубилеј узбудљив свима којима Мет пуно значи, а пре свега Њујорчанима, који га редовно посећују, али и милионима посетилаца који долазе из целог света.

"Ово је прилика да се сетимо наше историје и да размислимо о нашој будућност и да свима који су учествовали ураду Мета кажемо једно велико хвала", закључио је Вајт .

Изврсни директор Мета Макс Холајн је нагласио да је јубилеј прилика да се обележи ова изузетна институција и да се доживи њена жива активност и оцене колекције и програми.

Изложба која је централни догађај јубилеја "Стварање Мет-а" биће отворена 30. марта и трајаће до 30. августа.

Биће изложене фотографије које се ретко ваде из портфолија и многи експонати који су веома осетљиви и веома се ретко излажу.

Уз изложбу иде и веома детаљан каталог у коме су наведени сви оснивачи музеја.

За посетиоце ће бити права посластица да виде преуређене сале за британску примењену уметност која оухвата 700 експоната међу којима су скулптуре из периода од 1500. до 1900. године.

У оквиру колекције су и три комплетно опремљена салона из 18. века који ће пружити потпуну слику како су живели Енглези у време насељавања Америке.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести