Прва награда руском студенту на бијеналу студентске фотографије

На 7. Светском бијеналу студентске фотографије, који је представљен у Музеју савремене уметности у Новом Саду, додељене су награде најуспешнијим ауторима.
w
Фото: pixabay.com

Међународни жири у саставу Reyes González Vida (уметница и професор универзитета у Гранади, Шпанија), Сандра Витаљић (уметница и професор фотографије Академије драмских уметности у Загребу), Џу Ран (професор на Факултету за комуникације у Кини) и Јелена Ковачевић Воргучин (професор фотографије на Академији уметности у Новом Саду) гласали су путем интернета.

Прва награда припала је Алексеју Павлову из Русије, другу је добио Хоа Тхи из Словачке, док је трећу освојила такође студенткиња из Русије Олга Пегова. Додељене су и три додатне равноправне награде које су добили Карлен Кристоф из Немачке, Идан Симон из Израела, као и Снежана Петковић из Србије. Сваки пут на бијеналу награду добија и један аутор из Србије, а сада је то Јована Семиз.

Бијенале организује Катедра за фотографију, Департмана ликовних уметности, Академије уметности у Новом Саду у сарадњи са Фондацијом “Нови Сад 2021” и Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Домаћин од првог Бијенала је новосадска Академија уметности која се оснивањем Катедре за фотографију придружила другим високошколским институцијама у свету у којима се изучава фотографски медиј и равноправан је са другим уметичким областима. Током протекле деценију и по Бијенале фотографије смењивало се из године у годину са Бијеналом плаката пружајући прилику студентима да већ на почетку каријере покажу своје идеје, уметнички потенцијал и афирмишу своје радове у медију фотографије и плаката. Ове године је своје радове послало више од 150 студената из целог света, а селекциона комисија је за изложбу одабрала радове 82 студента. Изложба је отворена до 10. јануара .

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести