Први пут у Позоришту младих - представе и у јуну 

НОВИ САД: Први пут од како постоји Позориште младих у Новом Саду публика ће моћи да гледа и представе у јуну под мотом “Да се смрзнеш од смеха”, а гостоваће позоришта из неколико градова у Србији. 
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

“Идеја је да навикнемо људе да сада могу да долазе и у јуну у Позориште младих да гледају представе. Ми смо решили да их изненадимо. С обзиром на то да ми немамо климатизовану дворану, заправо, ми немамо ни дворану, али ову у којој смо тренутно, а то је велика сала, успели смо да климатизујемо, па ће управо овде наша публика моћи да гледа представе и током јуна”, каже за Танјуг директор Позоришта младих, Михајло Несторовић.

У овом најстаријем луткарском позоришту на Балкану, од почетка јуна, већ је гостовало позориште из Сомбора, а до краја месеца публика ће моћи да гледа представе гостујућих позоришта из Београда, попут Атељеа 212, Процес театра, YugoArt, Вихор театра и многих других. 

Сутра, 18. јуна, од 20 сати, на репертоару је представа Атељеа 212 “Моја ти”, у режији Александре Милавић Дејвис, а играју Светлана Бојковић, Горица Поповић, Татјана Бошковић, Јасмина Аврамовић, Софија Јуричан, Иван Михаиловић и Горица Шутић.

“Музичко-поетски кабаре “Да, то су били дани”, публика ће моћи да погледа 22. јуна, од 20.30 сати, а учествују Небојша Дугалић, Борис Пинговић, Нина Ћосић, Војислав Савић”, најавио је директор Позоришта младих Михајло Несторовић.

Представу “Наши дани”, по делу Радоја Домановића, а у адаптацији, режији и главној улози сјајног Радослава Миленковића, публика ће моћи да погледа 22. јуна, од 20 часова. У уторак, 25. јуна, од 20 сати, у Позоришту младих гостује Удружење за развој културе “Free space”, из Београда, са Stand daown шоуом Небојше Миловановића.

У јуну су и даље актуелни редовни термини за децу, четрвртком од 18.00 сати и суботом и недељом, од 11.00 часова. 

“Ово је један динамичан почетак лета, а средином јуна идемо на Фестивал “Позоришни маратон” у Сомбору, са представом “Снежна краљица”, а у јулу нас очекују врели которски дани на Фестивалу “Которски дани за ђецу”, где ћемо наступити са представом “Лепотица и звер”, каже директор Несторовић.

Након летње паузе, најавио је Несторовић, у Позоришту младих почињу пробе са редитељком Оливером Ђорђевић и драматуршкињом Даницом Николић Николић.

“Радимо једну комедију која ће у маниру Ољиних представа бити урнебесна, а на тему је заљубљивања. Дакле, профилишемо репертоар вечерње сцене за младе, да их привучемо, односно вратимо позоришту, јер сви ти млади су били деца када су прве позоришне кораке стекли управо нашем позоришту. Ред је и да наставе да корачају кроз тај театарски период у животу, настављајући да гледају представе у Позоришту младих”, каже директор позоришта Михајло Несторовић.

Управо за најмлађу публику, Позориште младих ове године реализовало је, заједно са Фондацијом “Нови Сад ЕПК 2021” пројекат “Публика у фокусу”, што је својеврстан едукативни програм за најмлађу позоришну публику.

“Позориште би требало да буде “позоришни драгстор, где ће млади пронаћи скровиште од свега. Због тога смо увели радионичарски прситуп гледања представа за најмлађе. То значи да глумци едукују и припремају децу децу за комад који ће гледати у Позоришту младих. 

У пракси то значи да професори Академије драмских уметности, студенти мастеркласа Академије, односно примењене глуме и наши глумци на радионицама за децу у новосадским школама, најмлађе едукују о позоришту, представама, глуми, књижевности и упућују их на то шта ће гледати у позоришту. После представа разговарају са глумцима”, објашњава директор Позоришта младих и наглашава да ће то позориште, по оваквом начину рада са децом, у будућности бити препознатљиво.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести