Радионице педагога Тонија Тачера о пројектима Јана Фабра

На позив београдског Института за уметничку игру чувени педагог Тони Тачер, директор постдипломских студија кореографије на Тринити Лабан Конзерваторијуму у Лондону, одржао је протеклог викенда у српској престоници серијал предавања и радионица која у фокусу имају пројекте једног од водећих светских уметника Јана Фабра, творца 24-сатног „Олимпа” награђеног 2017. на Битефу Гран пријем „Мира Траиловић”.
beograd, pixabay
Фото: pixabay.com

Подсетимо, Фабр ових дана гостује у Београду, где је најпре отварена његова изложба „Празник малих пријатеља” у Народном музеју, а потом је премијерно Слободан Бештић извео Фаброву монодраму „Ноћни писац”. Истовремено, на српском је објављена уметникова трећа књиге „Ноћни дневник 1992-1998”, у преводу Јелице Новаковић Лопушине и издању Културног центра Београда.

Професор Тони Тачер препознатљива је личност у свету кореографије, која је радила, предавала и наступала у Амстердаму и Бриселу средином осамдесетих. Био је сарадник компаније Росас; одржавао часове и радионице за Неедцомпанџ Јана Ловерса и поред тога је наступао са сопственом компанијом у Лондону и Амстердаму. Савременик је многих уметника белгијског Новог таласа: Ане Терезе де Керсмекер, Мишел Ан де Меји, Хуга де Грифа... Иначе, како је најавила Мит Мартенс, драматург Јан Фабра, у плану је и директна сарадња компаније овог белгијског великана и београдског Института за уметничку игру, која ће започети серијом радионица у октобру 2020, намењеним играчима и младим глумцима, када ће поново с њима радити и Тони Тачер. Конкурс за учешће на овим радним сесијама биће, како је за „Дневник” потврдио кореограф Александар Илић, иначе професор на Институту за уметничку игру, потпуно отворен, што значи да ове радионице неће бити доступне само студентима Института, већ свим заинтересованим младим уметницима.  

М. С.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести