Радови Саве Халугина у галерији САНУ: Позив на одушевљеност

Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност”, која ће вечерас бити отворена у Галерији САНУ, приказаће целовитост његовог уметничког опуса.
umetnost cetkice
Фото: pixabay.com

„Чини ми се да ће изложба разбити стереотип да су вајари искључиво вајари. Јер овом изложбом академик Халугин биће представљен као уметник И кроз његове скулптуре у бронзи, али И цртеже и слике момументалних формата”, рекла је ауторка поставке Нела Тонковић.

По њеним речима, биће изложено 35 скулптура Халугина из свих раздобља његовог стваралаштва, одабраних 15 цртежа који су „интересантни зато што их аутор именује скицама за скулптуре”, као и 12 слика које остварују одређене везе са склптурама. Тонковић је, између осталог, рекла да су тематски оквири Халугина „сећања и прошлост опредмећена у садашњости, прерађена кроз интимне регистре уметничког бића”.

Академик Сава Халугин је рекао да му се допада поставка изложбе и да је Нела Тонковић савесно урадила одабир дела из мноштва његових радова. „Остао сам у класичном смислу са класичним делима, али не желећи да будем класичан. Колико успевам то је друга ствар”, навео је Халугин. Изложбу, која ће моћи да се погледа до 15. маја, прати каталог са биографијом аутора, библиографијом, стручним текстом и интервјуом са уметником.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести