РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРПСКЕ УМЕТНОСТИ У ГРАДУ СВЕТЛОСТИ Maja Гојковић и Никола Селаковић у Паризу  на отварању изложбе „Спорт у уметности. Уметност спорта“

Поводом предстојећих летњих Олимпијских игара, председница Покрајинске владе Маја Гојковић заједно са републичким министром културе Николом Селаковићем присуствовала је вечерас у Културном центру Србије у Паризу отварању изложбе „Спорт у уметности. Уметност спорта“, која обухвата укупно 44 уметничка дела и предмета који су настали у периоду од 1858. до 2018. године.
d
Фото: Dnevnik.rs

„Ова изложба представља симбиозу спорта и уметности захваљујући којој ће српско културно наслеђе и спортски успеси постати још видљивији европској и светској публици“, изјавила је Маја Гојковић.

Поставку чине одабрана дела која потписују Сава Шумановић, Иван Радовић, Петар Добровић, Иван Табаковић, Стева Тодоровић, Петар Омчикус, Душан Тодоровић Дујац, Бојан Бем, Урош Ђурић и Томислав Петернек, али и Хенри Мур, Енди Ворхол, Сај Твомбли, Микеланђело, Пистолето, Готфрид, Хелнвајн и Џејмс Розенквист.

Поред уметничких дела са мотивима спорта, париска публика ће имати прилику да види фотографије, спортске реквизите, медаље и одличја која сведоче о учешћу српских и југословенских спортиста са претходних Олимпијских игара.

Фото: Dnevnik.rs

„На тај начин, добијен је спој уметничких и прикладних предмета, који заједно најбоље илуструју спортске теме у опусима српских сликара и колекцијама музеја Републике Србије и Републике Српске“, рекла је Маја Гојковић.

На изложби је путем нових модерних технологија представљена и најстарија представа спорта у нашој уметности, на чувеној слици Прво српско гимнастичко друштво из 1858. године сликара Стевана Тодоровића из колекције Народног музеја Србије.

Фото: Dnevnik.rs

Министар културе Никола Селаковић рекао је да.ова изложба у себи негује најбоље особине олимпијзма, старог и новог. «Она и брзином тока емоција и идеја, висином уметничке артикулације и снагом културног израза., успева да уѕбуди, да пита и одговори. Тако она успева да представи смисао јединства и узвишености људског, прекаљеног у олимпијском пламену», поручио је министар Селаковић.

Фото: Dnevnik.rs

Догађају су присуствовали и  управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Културног центра Србије у Паризу Натали Бељански, директорке музејских установа у Републици Србији и Републици Српској и друге званице.

Фото: Dnevnik.rs

Реализација изложбе је резултат сарадње између Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Музеја савремене умјетности Републике Српке и Музеја савремене уметности у Београду. Изложбу Спорт у уметности. Уметност спорта прати српско-француски истоимени каталог са уводним текстом др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС и мр Неде Кнежевић, директорке Музеја Југославије, које су уједно и координаторке пројекта. Ауторске текстове потписују историчарка уметности проф. др Симона Чупић, и проф. др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске, које су ауторке изложбе. Стручни сарадници на реализаацији изложбе су мср Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске и Радован Цукић, виши кустос Музеја Југославије.

Фото: Dnevnik.rs

Министарство културе Републике Србије омогућило је реализацију каталога и изложбе, а подршку је пружио Француски институт у Србији.

Текст и фото: М. Стајић

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести