Ретроспектива  Брајана Рашића у Зрењанину

Изложба „Под сјајем звезда – Изложба фотографија Брајана Рашића“ биће свечано отворена вечерас у 20 часова, у салону Народног музеја Зрењанин, у оквиру манифестације „Недеља културе“.
д
Фото: Брајан Рашић

Кроз више од стотину фотографија на којима су музичке звезде које је Рашић фотографисао у протекле четири деценије, пред публиком ће бити прва ретроспектива која је приређена на подручју бивше Југославије. Аутор поставке је сам Брајан Рашић, продуцент је Дарко Бађок, док је кустоскиња изложбе и ауторка текста у каталогу Ивана Арађан, историчарка уметности из Народног музеја Зрењанин.

– Култни рок фотограф Брајан Рашић био је сведок славе, енергије, екстазе и свега онога што чини атмосферу на концертној бини. Његов вишедеценијски опус рефлектује историју читавог једног цивилизацијског феномена званог рокенрол – подсећају у Народном музеју Зрењанин.

Бранислав Брајан Рашић је каријеру рок фотографа започео у чувеном југословенском музичком часопису „Yубокс“ 1979, а наредне године одлази у Енглеску и ради као ексклузивни фотограф агенције „Реџ Феатурес“. Многи популарни извођачи и музичке иконе из света поп, рок, yез, кантри и блуз музике овековечени су његовом камером: Мади Вотерс, Френк Синатра, Чак Бери, Дејвид Боуви, Тина Тарнер, Роби Вилијамс, Мадона, бендови „Роллинг Стонес“, „У2“, а чувени портрет певачице Ејми Вајнхаус, који је снимио на њеном последњем концерту, одржаном 18. јуна 2011. на Калемегдану, проглашен је за фотографију године по избору британског листа „Гардијан”. Сам Рашић процењује да је током четири деценије дуге каријере фотографисао на преко 8.000 концерата.

– Изузетно важна ставка биографије, јесте Брајанова професионална сарадња са иконом рок културе Дејвидом Боувијем, коме је био званични фотограф од албума „Лет’с Данце“, објављеног 1983. И не само то, већ од 2006. године постаје званични фотограф култног бенда „Роллинг Стонес“ – истичу у зрењанинском музеју, уз напомену да се фотографије музичких звезда Брајана Рашића налазе у магазинима, књигама, на насловним странама музичких албума, као и изложбама које се приређују широм света. Поставка у зрењанинском Народном музеју, која представља избор „најбољег од најбољег”, биће отворена до 31. августа.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести