Ретроспектива Марине Абрамовић од септембра у Београду

Ретроспективна изложба „Чистач“ Марине Абрамовић, једне од наших најпознатијих уметница на светској визуелној сцени која живи у Америци, биће представљена од 21. септембра до 20. јануара у Музеју савремене уметности на Ушћу у Београду.
д
Фото: Промо

Ово ће бити јединствена прилика да се публика упозна са најзначајнијим радовима једне од водећих уметница у свету познате по радикалним перформансима у којима константно преиспитује и помера сопствене физичке и психичке границе. Прва велика европска ретроспектива рада Марине Абрамовић, названа “Чистач”, премијерно је приказана 2017. у Шведској, а након тога поставка је обишла Данску, Норвешку, Немачку, Италију и Пољску. Европска критика је са великим похвалама и највишим оценама представила ову изложбу указујући да она носи изузетну уметничку вредност и отвара нове перцепције код посетилаца. Изложба у Србији је последња станица на турнеји и симболише повратак уметнице у родни град где је последњи пут самостално излагала  пре 44 године, 1975. у Салону Музеја савременеуметности.

Поставка ће хронолошки прати све фазе комплексне педесетогодишње каријере уметнице – од раних сликарских и концептуалних радова, преко соло перформанса и заједничког рада са Улајем, до култних радова из самосталне каријере. Кроз ову ретроспективу, која има пре свега едукативни карактер, публика ће моћи да погледа више од 120 радова (слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа), антологијска дела уметности перформанса (серија Ритам, Липс оф Тхомас), као и дела која су обележила њен рецентни опус (Балкански барок, Седам лаких комада, Уметник је присутан). Програм изложбе чине и пројекције филмова о Марини Абрамовић, предавања о уметности перформанса и јавна вођења, са циљем да се јавности приближи њено комплексно стваралаштво које укључује и значајне радове из ране београдске фазе.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести