Ристовски: Останите код куће, уживајте у онлајн позоришту

БЕОГРАД: На данашњи дан 1949. године одиграна је представа „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића којом је отворена сцена на Црвеном крсту, а Градско позориште добија име Београдско драмско.
lazar ristovski BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

У тадашњим новинама писало је: „Не брините, позориште је повезано тролејбуском линијом са центром града, која ће бити појачана пред почетак и на крају представе да би могла несметано да превози и повећани број публике“.

У тренутку кад је Београдско драмско позориште као и друге културне институције привремено затворено због ванредног стања услед пандемије вируса корона, разговарали смо са глумицом Даницом Ристовски, дугогодишњом чланицом ансамбла овог тетара.

Ристовски се присетила дуге историје БДП, бројних одиграних представа на тим даскмама, легендарних глумаца који су испраћени овацијама верне публике попут Властимира Ђузе Стојиљковића, Оливере и Радета Марковића, Миће Татића...

"Од тада, па све до данас, одлазак у позориште за свакога, било да сте глумац или публика, био је својеврсан доживљај. Захтевао је промишљање, будио јединствена осечања... А позориште је увек било најважнија културна институција", каже за Танјуг глумица.

Она је апеловала на публику и колеге да остану у својим домовима, уживају у богатом културном садржају који упрскос затварању институција, "живи преко интернета".

"Време које проводим у својој кући искористићу да промишљам о уметности, да прегледам наше алманахе, да се подсетим нашег богатог наслеђа које баштинимо. Зато сматрам да је веома драгоцено што сада имамо доступно онлајн снимке представа и другог културног садржаја да бисмо квалитетно провели ово време", истиче Ристовски.

Важно је присетити се, сматра, да је позориште кроз историју опстало у свакаквим тешким временима и да ће "преживети све и наставити да оплемењује своју публику, сада преко интернета, а ускоро и са сцене".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести