Сарадња Галерије Матице српске и Југословенске кинотеке

БЕОГРАД/НОВИ САД: Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски потписали су у Београду Протокол о сарадњи, који подразумева заједничку организацију и реализацију пројеката и програма из области културе.
g
Фото: galerijamaticesrpske.rs

Први међу њима биће изложба у ГМС Миграције у уметности – уметност миграција, већ почетком наредне године, када Нови Сад постаје Европска престоница културе.

Уочи потписивања Протокола у простору сталне поставке Кинотеке „Наш музеј филма“ Југослав Пантелић је истакао да је ГМС једна од најстаријих галерија у нашој земљи која чува једну од најважнијих збирки када је у питању ликовна уметност ових простора и нашег народа од 16. века до данашњих дана.

За нас из Кинотеке посебно је важна креативност на који Галерија Матице српске долази до својих нових поштовалаца, привлачећи различите категорије публике. Кинотека као српски филмски архив управо је институција која може много да сарађује с ГМС на афирмацији реализације идеја које су инспирисале ствараоце – било да се баве камером, кистом или неким другим начином уметничког изражавања, рекао је Пантелић.

Напомињући да је филм сублимација свих уметности, Пантелић је оценио да све оно што чува богата збирка ГМС може да буде инспирација за неке нове циклусе, ретроспективе и друге филмске програме у Кинотеци, за откривање начина изражавања уметника о одређеној теми.

Фото: galerijamaticesrpske.rs

Тијана Палковљевић Бугарски је истакла да је ГМС установа која се бави историјским сликарством и чува националну ликовну уметност новијег доба, али се исто тако бави промоцијом националне културе и труди се да буде институција која и чува и ствара национални идентитет кроз уметност.

Чини нам се, као и вама у Кинотеци, да су филм и ликовна уметност врло повезани, толико блиски и преплетени, поготово у савременом тренутку. Мислимо да наши програми могу да буду употпуњени и обогаћени кроз сарадњу с Југословенском кинотеком, изјавила је управница ГМС.

Према њеним речима, пројекат Нови Сад – Европска престоница културе је прави моменат да ту сарадњу започнемо и да покажемо како институције у нашој држави функционишу заједнички на добробит и културе и свих оних који у култури уживају“. Како је најавила, предстојећа изложба Миграције у уметности – уметност миграција бави се актуелним феноменом сеоба и уопште кретања становништва у читавом свету. То је тема која може да нас споји. Изложба коју ћемо ми припремити имаће и дела старијих, историјских слика и дела европских и савремених уметника, а истовремено је идеалан оквир за нашу сарадњу, да изложбу употпунимо филмским програмом и покажемо како ликовни уметници реагују на тему миграција и сеоба, а како то може да се види у филму, истакла је Тијана П. Бугарски, додајући да Протокол о сарадњи може да се примењује на готово све програме који се реализују у оквиру ове две установе културе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести