САРАДЊА ГМС И УСТАНОВА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ Култура на рецепт

Галеријa Матице српске u у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине и „Домом здравља“ Нови Сад покренула је пилот пројекат „Култура за здравље – Култура на рецепт“, у чијим темељима је идеја интензивнијег повезивања сектора културе и сектора здравства.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Циљ је, наиме,да се кроз посебно осмишљен програм у Галерији Матице српске допринесе квалитету живота и унапређењу менталног здравља одраслих корисника здравствених услуга примарне здравствене заштите, као и здравствених професионалаца и сарадника у примарној здравственој заштити.

Пројектни тим је брижљиво осмислио посете и радионице, као и начин на који ће се препоручити „култура на рецепт”. Сама селекција учесника је била реализована захваљујући докторки опште праксе Ани Миљковић, кустоска вођења приредио је Горан Вујков, а за организацију и вођење радионица је била одговорна проф. др Марија Јевтић. Пројектне активности, које су се одвијале доминантно током викенда и након укупно 19 кустоских вођења и радионица, резултовале су позитивним искуствима и утисцима свих учесника који су користили „културу на рецепт”.

Саме радионице биле су засноване на искуствима и методологији радионица „Грађани у промишљању у Новом Саду”, које се одвијају још од 2014. године управо у различитим културним просторима и имају за циљ неговање различитости, културног дијалога и унапређење менталног здравља. У сваком случају, амбиција је да пројекат „Култура за здравље – Култура на рецепт“, чију је реализацију у овој години омогућила Градска управа за здравство – Нови Сад, буде настављен и у 2024.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести