Галерија Матице српске представља дела модернизма у галерији САНУ у Београду

Галерија Матице српске представиће дела српског модернизма на изложби „Колекција као огледало” која се отвара вечерас у 19 часова у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Са овом изложбом ГМС је 2020. гостовала у Љубљани. Управница Галерије Матице српске и ауторка изложбе Тијана Палковљевић Бугарски истакла је на јучерашњој конференцији за медије у Београду да је ова поставка настала пре две године, управо на захтев Народне галерије Словеније из Љубљане. Након изложбе на којој су представили хрватски модернизам, представници те галерије су их позвали да у њиховом простору прикажу српски модернизам  како би том серијом указали на јединство културног простора у периоду од краја 19. и почетка 20. века. За изложбу у Београду промењен је наслов, а новим „Колекција као огледало” су желели да покажу како се једна епоха и историјат једне установе огледа у колекцији.

- Сви уметници чији су радови представљени повезани су с Матицом српском тиме што су као њени стипендисти студирали у Бечу и потом створили себи каријере у Европи. Ова изложба је због тога на неки начин и прича о историјату наше установе и утицајима, развоју и дометима српског модернизма тог периода - каже Тијана Палковљевић Бугарски наводећи да се међу изложеним уметничким делима налазе и портрети академика попут вајара Ðорђа Јовановића (који је насликао Паја Јовановић), аутопортрета Ивана Табаковића, портрета Зоре Петровић и слично.

Изложбу чини 86 дела, од чега 75 слика, седам скулптура и четири графике која свеобухватно илуструју српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. до средине 20. века. Кроз дела 50 аутора представљен је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века, услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и, коначно, Паризу, као центру уметничких идеја 20. века.

Она указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера. Уз најпознатије и најрепрезентативније уметнике попут: Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића и Петра Лубарде, са којим се хронолошки и завршава поставка, изложена су и дела јавности можда мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

. На свечаном отварању говориће академик Владимир С. Костић, председник САНУ, и ауторка Тијана Палковљевић Бугарски, а изложбу ће отворити Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије. Током трајања изложбе, до 20. фебруара биће уприличен и пратећи програм који, између осталог, чине стручна тумачења и предавања. Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора ГМС – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Маријетом Сидовски, и тимом Галерије САНУ.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести