Сава Центар проглашен за културно добро

БЕОГРАД: На предлог Завода за заштиту споменика културе града Београда, Влада Републике Србије је на јучерашњој седници утврдила Центар Сава за културно добро.
sava centar
Фото: Youtube Printscreen

Центар "Сава" представља један од највећих и најсложенијих објеката подигнутих у Београду. Саграђен је 1976-77. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића и сарадника, обликован у духу савремене архитектуре осме деценије ХХ века.

У питању је разуђен комплекс који чине четири грађевинске целине: главна пословна зграда, конгресно-концертна дворана, хотел "Интерконтинентал" (Crowne plaza), а пасареле повезују први објекат са конгресном двораном и са хотелом.

Оригиналног просторно-каскадног решења и изразито органске структуре, комплекс је успешно укомпонован у амбијент ширег приобалног подручја.

Грађен је у комбинацији армирано-бетонске конструкције и челичних рамова, уз обилну употребу стакла као фасадног материјала.

Заснован је на веома прочишћеним савременим, претежно закошеним формама стаклених зеленоплавих фасада, дубоких каскадних тераса и башти са хоризонталним брисолејима, али и бетонских фасада са мањим прозорским перфорацијама.

У доминантној хоризонтали комплекса издвајају се кубичним габаритима конгресно-концертна дворана "Сава центра" и хотел.

Центар располаже већим бројем сала за конференције и састанке, конгресно-концертном двораном, рестораном, кафе-баровима, продавницама, у њему се налазе пошта, банке, прес центар, првобитно амбуланта, штампарија, телевизија и други садржаји. Хотел "Интерконтинентал" (Crowne plaza) се позицијом, архитектуром, формама и материјалима усаглашава са осталим објектима у комплексу.

Споменик културе представља јединствен комплекс у Београду изузетних архитектонско-урбанистичких вредности. Један је од најуспелијих и најизражајнијих примера савремене европске архитектуре 70-их година 20. века и најфункционалнији је конгресно-хотелски, пословни и културни центар у Београду.

Комплекс истовремено представља и врхунско дело архитекте Стојана Максимовића.

За овај подухват главни пројектант и сарадници добили су Октобарску награду града Београда за архитектуру 1977. године.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести