СЛИКЕ БРАНИСЛАВА ВУЛЕКОВИЋА НА ГОСТОВАЊУ У БЕОГРАДУ Карловачки дан од сна

Отварањем изложбе „Карловачки дан од сна – слике Бранислава Вулековића“ у Дому војске у Београду, више од 20 дела као и сликарски прибор тог уметника који је четврт века живео и стварао у Сремским Карловцима, 27 година након његове смрти, прилику да види добила је публика из главног града.
а
Фото: Снежана Крстић/Медиjа центар „Одбрана“

Двадесет слика као и сликарски прибор Бранислава Вулековића, који чине основ поставке у Дому војске, део су легата који је уметников син проф. др Петар Вулековић поклонио 2019. године Завичајној збирци у Сремским Карловцима – депандансу Музеја града Новог Сада. Жеља дародавца била је да осим у палати Илион у Сремским Карловцима, која је постала њихова стална кућа, слике буду изложене и у Београду, граду у ком је његов отац стекао академско звање.

– Уметници имају привилегију да у својим делима наставе да живе и после смрти – рекао је у емотивном обраћању на отварању изложбе др Петар Вулековић. – Тако Бранислав Вулековић 27 година после смрти живи овде на сликама. Сасвим природно његове слике и дела враћају се у Београд, где је завршио Академију уметности у класи сликара Марка Челебоновића.

Карловачки легат Бранислава Вулековића садржи углавном слике са мотивима те вароши. Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отварајући изложбу у Београду рекао је да је „она сведочанство, отелотворење инспирације Бранислава Вулековића, професора Карловачке гимназије и Учитељске школе, заљубљеника у Карловце, у чему није усамљен јер је то место посебног шарма, великог историјског значаја и живописног крајолика“.

Фото: Снежана Крстић/Медиjа центар „Одбрана“

По речима музејске саветнице, историчарке у Музеју града Новог Сада, др Гордане Петковић, изложба је први пут постављена 2019. године у Завичајној збирци у Сремским Карловцима, где ће моћи да се погледа и након 20. марта када буде враћена из Београда.

Фото: Снежана Крстић/Медиjа центар „Одбрана“

– На сликама су представљени, углавном, карловачки мотиви, јер је значајан део живота провео у Сремским Карловцима, а прву самосталну изложбу приредио је давне 1962. године управо у карловачком музеју, данас Завичајној збирци. Вулековић је неуморно стварао, бележећи тренутке, лица, улице и куће, од којих неке одавно не постоје. Његове слике сведоци су прошлих времена, не тако давних, али довољно далеких да нам се чине као снови – истакла је Петковићева.

Фото: Снежана Крстић/Медиjа центар „Одбрана“

Завичајна збирка у Сремским Карловцима поседује осим Вулековићевог легате слика архитекте Светомира Лазића и Милића од Мачве. Изложба „Карловачки дан од сна“ прво је гостовање неког од поменута три легата, а ускоро се очекује да и дела Милића од Мачве буду изложена изван Карловаца.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести