Слике Душана Шешума у Културном центру Зрењанина

ЗРЕЊАНИН: У Културном центру Зрењанина данас у 12 часова отвара се ретроспективна изложбу ликовних радова зрењанинског уметника Душана Шешума.
s
Фото: Ilustracija

Онлајн отварање може да се прати на фејсбук страници Културног центра. Поставку чини двадесет слика.

Академски сликар Растко Стефановић представљајући ову изложбу каже да су Шешумове слике напабирчене захваљујући приватним колекцијама и чуварима градског сећања јер је уметник годинама бесомучно расипао своје радове, те данас његов опус имамо само у фрагментима. По Стефановићевим речима фрагментарност је и општи утисак о његовом делу. Велики потенцијали, завидан таленат, виспрене идеје, суверено баратање формом, како конкретном тако и апстрактном, све то у фрагментима видимо у овим радовима.

Бескрајна плејада његових малих цртежа и записа, превасходно портета, открива читав универзум за који је потребна или пођеднака доза и храбрости и искуства, или пак дечије невиности да се у њега урони. Очигледан хаос који нам се приказује у први мах збуњује јер се очитује као збирка случајних узорака нечег већег, заумног, неподложног законима логике али због тога нимало мање реалног. Онај ко може да од тих фрагмената реконструише слику те реалности, биће богатији за једно ретко искуство, наводи Стефановић.

Душан Шешум (Банатски Деспотовац, 1951) завршио је Академију уметности у Новом Саду а специјализирао на Ацадемие дес беауз-арт у Паризу. Учествовао је на пар групних изложби, а ово му је прво самостално представљање.

Поставка ће бити отворена до 3. фебруара.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести