Станковић: Вестерн је мотивација за серију Нечиста крв

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала "Танјуг рефлектор" био је редитељ Горан Станковић, који је говорио о серији "Нечиста крв", коју је радио са колегом Милутином Петровићем, као и о припреми свог дебитантског филма "Оче наш".
s
Фото: Youtube Printscreen

Највећи изазов у настајању серије ''Нечиста крв'' је огромна одговорност, пре свега према делима Боре Станковића која сам читао током школовања, а која су увек била провокативна, другачија и свежа, а онда према сценарију који је Петровић пронашао, а који је дуго био загубљен, рекао је Станковић.

Сценарио Војислава Нановића објединио је дела Боре Станковића на један потпуно другачији начин, рекао је редитељ.

Када смо открили и почели да читамо сценарио деловао је изузетно свеже, јако добро скројен зато што се не базира на једном делу Боре Станковића, већ узима разне мотиве и ликове, и кроји једну породицу која заправо не постоји, објашњава Станковић.

Према његовим речима, Нановић је "узео елементе из дела Боре Станковића и направио јако занимљив заплет који ту породицу прати 40 и нешто година."

Вестерн као филмски жанр, као једна од референци за настанак серије "Нечисте крви", није био оптерећење, већ више као нека врста додатне мотивације, рекао је Станковић.

Одрасли смо на тим филмовима, на миту настанка Америке и ајде да сада поставимо тај мит с друге стране и видимо како је стваран исток, зашто би тај жанр морао да се зове вестерн, зашто се не би звао ''истерн'' и не би био смештен у Отоманску империју, каже Станковић.

Према његовим речима, водећи се жанровским постулатима вестерна аутори "Нечисте крви" су покушали "да архетипове који се тамо појављују имплементрају у визуелни стил серије".

Станковић такође наводи да је еманципација жена била од почетка присутни елемент у сценарију серије, јер је Бора Станковић као писац романа јако умешно осликавао психологију жена тог времена.

Сви смо читајући његова дела успели на тренутак да уђемо у унутрашње мисли и осећања разних женских ликова које је стварао... Када је надограђивао Борин свет, Воја је почео од тога, и ми смо само желели да из данашње преспективе тај елемент продубимо и покажемо какав је у том тренутку био, навео је Станковић.

Редитељев следећи пројекат биће његов први играни филм "Оче наш", ког припрема већ неколико година, а инспирисан је догађајима у манастиру Црна Река.

Покушавам да скројим причу која се тиче многих аспеката једног система, наркоманије, злоупотребе моћи и људи који траже свој смисао на разним местима и на разне начине, каже Станковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести