Штрајк упозорења у НП Сомбор: Савез драмских уметника стао уз ансамбл 

СОМБОР: Ансамблу Народног позоришта Сомбор, уз честитке на наградама освојеним на управо завршеним Данима комедије у Јагодини, из Савеза драмских уметника Војводине стигла је и подршка њиховим „оправданим захтевима да се не дозволи самовољним одлукама градских власти урушавање” ове театарске куће.
pozorje pozoriste
Фото: pozorje.org.rs

Подсетимо, одлуком Скупштине града Сомбора за в.д. директора Народног позоришта постављена је, мимо воље ансамбла, глумица Весна Паштровић, због чега ће данас између 11.55 и 12.55 у театру бити одржан штрајк упозорења.

Апелујемо на надлежне да преиспитају своју одлуку о именовању в.д. директора, без икаквих консултација са ансамблом позоришта. На руководећа места у позоришту се морају бирати особе са респектабилним уметничким и организаторским способностима, наводи се у писму Савеза драмских уметника Војводине, уз напомену да се челни људи театара, па и у в.д. статусу, мора долазити по конкурсу, који подразумева план и програм рада куће.

М. С.

И "Јованча Мицић" помаже Сомборском позоришту

ЈАГОДИНА: Уметнички директор и глумац Народног позоришта Сомбор које је за данас најавило једносатни штрајк упозорења, Саша Торлаковић, оценио је да је градска власт именовањем глумице Весне Паштровић за в. д. директора позоришта повукла потез који ову установу, са традицијом од 137 година, може одвести на пут без краја.

Народно позориште Сомбор је, на синоћ завршеном Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења у Јагодини, добило највишу награду публике за представу "Тенор на зајам" Кена Лудвига у режији Оливере Ђорђевић, а статутеу "Јованча Мицић" која прати ову награду, примио је Торлаковић.

"Награда статуета ''Јованча Мицић'' за читаво Народно позориште, за све запослене много значи, посебно за део нашег колектива, за све глумце који у овом тренутку истрајавају у једном тешкој борби против бахатог и осионог потеза градске власти, која је једном непромишљеном, несмотреном и нестручном одлуком довела до тога да Сомборско позориште може да крене на пут без повратка", рекао је Торлаковић Танјугу, после пријема награде.

"Учинити то једној установи културе која истрајава 137 година, мало је рећи да је непристојно", додао је Торлаковић.

"Дакле, оно што нама предстоји, ми знамо да ће ово сада дуго потрајати, јесте једна борба, ми у рукама имамо сва законска средства али имамо и своју креативност и уметнички дигнитет и уверност да оно што радимо да је исправно", рекао је Торлаковић. 

Глумицу сомборског позоришта Даницу Грубачки и глумца Александара Ристоског, стручни жири "Дана комедије" наградио је као "најбоље младе глумце" на фестивалу.

Приликом пријема награда, они су изјавили да ове награде говоре да се у Сомборском позоришту ради озбиљно и професионално, и да су подстицај да истрају у очувању позоришта и дигнитета глумаче професије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести