Стрип сусрети у Крагујевцу посвећени Банету Керцу

КРАГУЈЕВАЦ: Изложба радова једног од најпознатијих домаћих аутора стрипа Бранислава Банета Керца биће отворена данас од 18 сати у Дому омладине Крагујевац, у оквиру Међународне стрип конференције “Крагујевац, чиста десетка”, јавили су организатори.
w
Фото: Youtube Printscreen

Пројекат манифестације представља пресек целокупног стваралаштва овог јединственог стрип уметника, једног од љубимаца фестивалске публике широм простора некадање Југославије.

Бранислав Керац (1952) из Новог Сада један је од најзначајнијих и најоригиналнијхих српских стваралаца девете уметности - стрипа.

Заједно са сценаристом Светозаром Тозом Обрадовићем реализовао је нека од култних остварења - “Поручник Тара” у издању “Дневника”, посебно велики хитови “Кобра” и “Cat Claw” у издању “Yу стрипа”, а створио је и познати хумористични стрип “Billy the Pljuc”.

Стрипови су били толико изванредно насликани и осмишљени, да су деловали као пројекат страних аутора, посебно супер јунакиња Cat Claw, још у то време је створена са врхунским професионалним стандардима, која је имала изузетну популарност у скандинавским земљама.

Такође, Керац је радио на чувеним лиценцним стриповима серијала “Велики Блек” и “Тарзан”, а остварио је запажену каријеру у иностранству где је за америчко тржиште радио на серијалу “Ghost”.

Осим сценаристе Обрадовића, често је сарађивао и са Бранком Плавшићем као тушером.

Велики број ауторових остварења публикован је у виду стрип албума - посебног издања у тврдом повезу, великог формата, у колору, некада веома популарно током 80-их и 90-их година у бившој Југославији.

Уметник стиже и да се бави музиком као бубњар бенда “Герометал”.

Био је гост на Међународној стрип конференцији у Крагујевцу 2010, 2011, 2012. и 2015. године.

Осим прегледа каријере Керца, на изложби ће бити изложени и одабрани радови полазника Школе девете уметности Свет стрипа, међу којима се истичу пројекти Мине Николић, Јелене Павловић, Млађана Гајића и сестара Мине, Ларе и Доре Алексић.

Међународна стрип конференција “Крагујевац, чиста десетка” (International Comic Conference Крагујевац Comic Con 2020) се одржава под покровитељством Скупштине града Крагујевца.

Изложба ће се реализовати уз примену свих мера здравствене заштите и инструкција у борби против пандемије вируса ковида 19.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести