Такмичење “#1Lib1Ref “ Викимедије Србије

Удружење Викимедија Србије из Београда учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику “#1Lib1Ref “, које почиње сутра, 15. јануара и трајаће до 5. фебруара.
Vikimedija Srbije Foto:Vikimedija Srbije
Фото: Викимедија Србије Фото:Викимедија Србије

БЕОГРАД: Удружење Викимедија Србије из Београда учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику “#1Lib1Ref “ (један библиотекар, једна референца), које почиње сутра, 15. јануара на дан прославе 20. рођендана Википедије, и трајаће до 5. фебруара.

Такмичење ће се одвијати у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске, а осим библиотекара, моћи ће да се прикључе сви заинтересовани појединци.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије на енглеском језику, 15 јануара.

Циљ кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца у давању свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји, уношењем референци и извора, а многе локалне библиотеке широм света се прикључују овој акцији.

Викимедија Србије је у сарадњи са Задужбином Викимедија и Викимедијом Пољске увела новине у кампању ове године и први пут се кампања додавања референци организује у виду такмичења за земље Средње и Источне Европе.

Како наводе из дирекције Викимедије Србије, већ неколико година су домаћи уредници у врху активности - у прошлој години учесници кампање су остварили сјајне резултате и заузели 2. место на глобалном нивоу са чак 4052 унете референце, а испред Википедије на српском језику је била само Википедија на хебрејском.

Чак пет уредника Википедије на српском језику пласирало се у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање уређивања референци.

Током 2019. године српски учесници су остварили треће место, а испред њих су се нашли само уредници Википедија на енглеском и француском језику.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Удружење је регистровано у Србији и делује као једини званични огранак Викимедије у Србији.

Прослава 20 година светске Википедије биће одржана сутра преко Зум платформе Викимедије Србије од 18:30 сати, а онда од 20 часова се одмах наставља глобална онлајн прослава са америчким и осталим колегама из целог света.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести