Тријенале проширених медија широм Србије

БЕОГРАД: У организацији Секције проширених медија Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС), Тријенале проширених медија биће одржано од 18. априла до 13. маја у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић”, Галерији УЛУС и у другим излагачким просторима у Београду, Зрењанину, Вршцу, Шапцу, Смедеревској Паланци и Панчеву. 
cvjeta zuzoric, tanjug
Фото: Tanjug/Milica P, ilustracija

Циљ је да се јавности представе избор и пресек актуелних и новијих тенденција на савременој уметничкој сцени у области проширених уметничких медија и других релевантних интермедијалних уметничких форми, најавили су данас организатори. 

На отварању тријенала публика ће имати прилику да види серију перформанса, почев од рада Иве-Матије Битанге из Хрватске “Хиљаду и трећа ноћ, бал…” којим оживљава успомену на донаторски бал “Хиљаду и друга ноћ” и стогодишњицу УЛУС-а (плес са уметницом уз пратњу клавира у замену за донацију). 

Катарина Јовановић извешће перформанс “Зазидавање”, а Владимир Мојсиловић перформанс “Мали грађански разговори у рукавицама”, у оквиру којег намерава да изазове стране уметнике на бокс меч. 

Петар Ранковић извешће перформанс “Шампањац”.

У уводном програму, уочи свечаног отварања, у Дворани Културног центра Београда у 16 сати биће одржана пројекција видео инсталације "tx-reverse 360°" Мартина Рајнхарта и Виргила Видриха.

Аустријски мултимедијални уметник, синеаста, редитељ и професор уметности и науке Виргил Видрих, који је за кратки филм “Копирница” био номинован за Оскара, одржаће потом у "Цвијети" и предавање “Time Bending Media” о својим радовима. Рад "tx-reverse 360°" показује колизију стварности и филма, привлачеци гледаоце у вртлог у којем се чини да познати поредак простора и времена више не важи. 

Видрих ће представити на Тријеналу и реал-тиме инсталацију “tx-mirror” која омогуцава поблици да се огледае у чаробном огледалу и истражи законе универзума у којем су време и простор заменили места. Инсталација одаје и почаст пољском видео уметнику Збигниеву Рибцзинском, чији је филм "Четврта димензија" инспирисао читаву генерацију уметника.

На Тријеналу ће 30. априла група уметника из Аустрије одати почаст српској уметници и математичарки Марици Радојчић (1943-2018), са којом су имали дугогодишњу успешну сарадњу. 

У фокусу тог омаж програма биће животно дело Марице Радојчић, уз посебан осврт на њен рад посвећен Николи Тесли.

Тријенале ће, осим у Павиљону “Цвијета Зузорић” и Галерији УЛУС, бити одржано и у Културном центру Град и околним јавним просторима, галеријама Трансформ арт, Impact hub и Барака, Модерној галерији Народног музеја у Смедеревској Паланци, Културном центру Шабац, Народном позоришту “Стерија” у Вршцу, Савременој галерији Зрењанин, Градском музеју Панчево, Градском музеју Вршац, Југословенској кинотеци, Дому културе Студентски град, Аустријском културном форуму, Ректорату Универзитета уметности, Факултету савремених уметности у Београду, КЦБ-у…

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести