У Матици српској награде најбољим ђацима и студентима

На свечаности у Матици српској додељене су награде из задужбинских фондова овог најстаријег културног, књижевног и научног друштва најбољим ђацима и студентима завршних година средњих школа и факултета.
m
Фото: Б. Лучић

Ове године признања је добило 14 ученика новосадских гимназија и најбољи ђаци из Бечеја и Србобрана, као и 17 студената Универзитета у Новом Саду. Матица српска је увек била отворена и свако добронамеран је према својим могућностима и склоностима могао допринети остварењу узвишених циљева оснивача. Један од видова помоћи Матици српској за остваривање светих циљева оснивача је неговање задужбинарства.

Из поштовања према задужбинарима Матица у границама својих могућности и прихода које остварује задужбинска имовина испуњава вољу и племените жеље задужбинара.

Најбољим ученицима и студентима награде је уручио председник Матице српске проф. др Драган Станић наглашавајући да је Матица увек срећна када млади људи дођу под њене кровове и поручио им да када се иоле озбиљније уђе у неку научну дисциплину или неки начин јавног деловања онда се види да у Матици има много тога да се научи, не само у Библиотеци и Галерији него и у Матици мајци која је све то и основала.

Матица је, по његовим речима место где се знање сабира по принципу представљеном на њеном грбу, окупљајући пчеле радилице у пчелињу заједницу. Подсетио је и на један од слогана да је много је радилица, а једна је Матица.

У музичком делупрограма учестовали су Радослава Воргић Журжован (споран), др Доротеа Вејновић (клавир), Стефан Панкалујић (клавир) и Лазини амбасадори Фондације “Лаза Костић”.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести