У Мексику пронађена бродска сидра из времена конкистадора

МЕКСИКО СИТИ: Поморски археолози пронашли су у близини обала Мексичког залива два гвоздена сидра стара 500 година, која могу да баце нову светлост на шпанску инвазију на амерички континент.
w
Фото: pixabay.com

Археолози кажу да је могуће да су сидра припадала флоти предвођеној Шпанцем Ернаном Кортезом, који је покорио астечко царство у 16. веку.

Прошле године у близини је откривено још једно сидро које је садржало и дрво пореклом из Шпаније.

Сва три сидра пронађена су северно од луке Веракруз, преноси ББЦ.

Кортезова флота искрцала се 1519. године управо у том граду, који се некада звао Виља Рика.

У годинама након што су шпански конкистадори 1521. године однели победу над Астецима, тај град је постао ужурбана лука.

Рониоци су открили сидра 10-15 метара под водом, испод густог слоја седимента.

Археолози се надају да ће то откриће водити проналаску још подводних артефаката који могу да илуструју историју шпанске инвазије.

До сада је идентификовано још 15 потенцијалних локација на којима се налазе сидра.

"Освајање Мексика било је исконски догађај у историји човечанства, а олупине бродова, ако их пронађемо, биће симбол судара култура који је данашњи Запад довео до онога што данас представља", рекао је поморски археолог Фредерик Ханселман.

Верује се да је Кортез уништио бродове тако што их је или запалио или намерно потопио или насукао, како би спречио посаду да одустане од мисије.

Председник мексика Андрес Мануел Обрадор затражио је раније ове године од Шпаније да се извини мексичком домородачком становништву због злостављања почињених током инвазије.

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести