У Мету две монументалне слике сликара из племена Кри

ЊУЈОРК: У Великом хол Метрополитен музеја на Петој авенији данас је отворена Изложба две монументалне слике сликара из индијанског племена Кри Кента Монкмана, која ће бити итворена до 9. априла ове године, саопштила је управа музеја.
r
Фото: Youtube Printscreen

Метрополитен Музеј је изложио два најновија дела Монкмана у главном улазном холу на којима су припадници племена "mistikosiwak" (људи из дрвених чамаца).

На једној слици припадниици овог племена поздрављају нове досељенике, а на другој су приказани досељеници са урођеницима на обали реке.

То је део нове серије слика које су позајмљене, а концепт тих слика припада уметницима који су позвани да стварају дела која су нешто ново да би успоставили дијалог између публике и уметника које је Музеј позвао да покажу шта сада сликају.

Монкман је показао да се вратио мотивима и техници какву су користили његови преци да би изразили схватање уметности урођеника и да тако покажу да је дошло до узајамног утицаја и прожимања уметности досељеника из Европе и локалних староседелаца.

Израду слика финансијски су подржале неке фондације које финансирају стварање дела која Метрополитен жели да има у својој колекцији, попут Џекман Фоундације и Фонда директора.

Директор музеја Макс Холајн је истакао да намерава да финансира израду серије нових дела која би најбоље илустровала ауктуелну продукцију. Та дела биће постављена на таквим местима где би успоставила дијалог са већ постојећим и добиће места тамо где их нико не би очекивао - да их виде и да буду у складу са околином у коју су смештени.

Тако Метова нова серија представља савремену уметност на местима где до сада није било излагано ништа слично.

Визуелно упечатљиве и провокативне, слике Монкмана припадају делима која су плод утицаја слика староседелаца и школованих сликара из 19. Века.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести