У Музеју савремене уметности изложба посвећена стрит арту

У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 20 часова отвора се међународна стрит арт изложба под називом „Сапутници/co-travellers„, која је инспирисана улогом животиња у развоју људске цивилизације и културе.
y
Фото: Youtube Printscreen

На изложби ће бити представљени радови настали током краћег резиденцијалног боравка у Новом Саду четворо аутора врло присутних на пољу уличне уметности међу којима су ТКВ, Београд, Сања Стојков, Сомбор, Александар Бунчић, Нови Сад и Полар Беар, Париз.

Аутор концепта и комесар изложбе је Владимир Палибрк. На отварању ће наступити новосадски мултимедијални уметник DJ Shpira. Радови се ослањају на технику уличног стенцил-шаблона, али се не задржавају искључиво на њој. Кроз свој досадашњи рад ово четворо уметника   у великој мери превазилазе и редефинишу стенцил као медијум, испитујући и проширујући његове техничке и експресивне границе.

- Изложба „Сапутници” инспирисана је животињама које су одиграле битне историјске улоге у развоју како људске цивилизације на глобалном плану, тако и малих локалних заједница и градова, било као сапутници и помагачи историјских личности у кључним моментима њихових каријера и залагања за неки општи интерес, било као актери великих историјских и политичких догађаја - најављује Владимир Палибрк. - Међутим, питање је да ли су животиње, као централни актери ових ситуација, увек свесне пуног симболичког значаја својих акција? Да ли је мотивација и непосредност делања ових бића увек у истој равни са мотивацијом и делањем људи као њихових сарадника у контексту у ком се то делање одвија?

Из овог парадокса   изложба “Сапутници” црпе основну инспирацију, и кроз бављење скромним бројем оваквих биографија-студија случаја, покушава да из различитих перспектива делимично расветли природу људско-животињских односа у историјском контексту. Радови ових уметника по речима организатора отварају ново поглавље у музеологији савремене уметности у Србији сместивши стрит арт технике и инспирације раме уз раме са осталим већ признатим праксама у савременој уметности. Изложба траје до 30. септембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести