У Музеју савремене уметности Војводине од недеље велика рекапитулација

“Рекапитулација” су Лед арт, Арт клиника и Шок задруга са Графичком мрежом. “Рекапитулација” је пресек стања, евалуација. “Рекапитулација” су сви људи који су током тридесет година учествовали у креирању својеврсне уметничке архиве. “Рекапитулација” је велика изложба. “Рекапитулација” је велики пројекат. “Рекапитулација” је – велика рекапитулација.
muzej savremene umetnosti1
Фото: Youtube Printscreen/RTV

Овако је најављена „Рекапитулација: Непослушни објекти/субјекти 1992–2022“, изложба која ће бити отворена у недељу увече, 3. јула, у Музеју савремене уметности Војводине. Изложба обухвата тридесетогодишње деловање уметничких група Лед арт, Арт клиника, Шок задруга са Графичком мрежом.

„Непослушни објекти/субјекти 1992–2022“ централни је догађај низа акција – „Замрзнута уметност“, „Пуј спас за све нас“, које је у последње време уприличила група уметника окупљена око наведених актера. Изложба сумира 30 година уметничких активистичких пракса од Лед арта, преко деловања Арт клинике и Шок задруге, до најмлађе Графичке мреже. С вером у исцелитељску моћ уметности, ММЦ „Лед арт“ се континуирано критички осврће на актуелне друштвене и уметничке токове, те етици даје предност над естетиком.

Унутар Музеја савремене уметности Војводине приказује се експериментална поставка тридесет (непослушних) објеката који реферишу на кључне акције и перформансе изведене од 1992. до 2022. Изложба је конципирана као ин-ситу инсталација, лавиринт у којем се публика суочава са интерактивним поставкама које ангажују сва чула. Посетиоци ће имати прилику да учествују у перформансима, заједно са уметницима да реализују уметничка дела, али и да истражују импресивну архиву која пружа увид у функционалност/ нефункционалност колективног деловања.

Током трајања изложбе у МСУВ-у ће бити уприличено јавно шишање, извешће се „опасуљивање“ кувањем пасуља у казану за све посетиоце, а публика ће имати прилику и да упозна магарца Срету. Изложбу прате кустоска вођења и панел дискусије, пројекција документарног материјала у пројекционој сали МСУВ-а и каталог/публикација „Рекапитулација“ на 180 страна.

„Од хладњаче и котлића за пасуљ, преко тела и пепела, до тепиха и микофона, ова изложба испитује улогу тридесет различитих објеката као ест-етичких знакова и њихових улога у уметничким акцијама три групе – Лед арт (1992–2001), Арт клиника (2002–2013) и Шок задруга (2013). Али, шта је заједничко за ове објекте? Проблематични функционери и шефови држава, контрадикторни закони и непослушни грађани. Али пре свега Никола Џафо и групу Лед арт. (…) Термин непослушни објекти односи се на свакодневне модификоване предмете који играју кључну улогу у покретима за социјалну борбу. Њихова вредност и квалитет не огледа се у финој изради и лепоти, већ управо у сналажљивом, инвентивном, брзом и слободном коришћењу једноставних/(јефтиних!) средстава за преношење јасне критичке и субверзивне поруке. Овакви објекти - реквизити - кулисе које су Лед арт, Арт клиника и Шок задруга користили у својим акцијама, могу се интерпретирати управо кроз термин непослушних објеката који нису обједињени по стилу, типу или медију већ по различитом друштвеном ангажману“, каже др Андреа Палашти у уводном тексту каталога.

Поред свог представљачког – ретроспективног карактера, изложба је и највећи испит за Дежурни тим, чланове Мултимедијалног центра „Лед арт“, чији су се састав и бројчаност мењали током тридесет година. Кроз процес припреме изложбе, садашњи Дежурни тим суочавао се са задацима за чију реализацију нема формално знање, те су се испитивали различити модели рада унутар колектива и ван њега. У сарадњи са културним радницима из независног сектора и јавних институција културе, стекао се увид у поступке креирања културног садржаја и услове под којима ти садржаји настају. Стечено искуство критички се анализирало, а потом имплементирало, што је створило нову динамику у расподели радних обавеза.

Кустоски тим изложбе у МСУВ чине: др Андреа Палашти, професорка, теоретичарка уметности, Дарка Радосављевић Васиљевић, историчарка уметности, директорка Ремонта, Светлана Субашић, кустоскиња, Небојша Миленковић, кустос, историчар уметности, писац.

Прудукцијски тим су: Дарија Драгојловић, Силвиа Дражић, Никола Џафо, Весна Гргинчевић, Жељко Груловић, Стефан Илић, Владимир Илић, Дејан Јанков, Андреја Каргачин, Нина Комел, Лидија Крњајић, Филип Марковиновић, Наташа Марковиновић, Татјана Мартицки, Немања Миленковић, Милан Нешић, Ана Новаковић, Андреа Палашти, Константинос Петровић, Ивана Пуртић, Магда Радојловић, Дуња Станојевић, Стефан Стефановски, Мила Стојановић, Слободан Стошић, Адриен Ујхази, Срђан Вељовић; Фризери: Горан Августинов, Лазар Ковачевић, Андрија Никитовић, Душан Шовљански.

Подсетимо, цео пројекат “Рекапитулација” реализује се у Новом Саду од 19. јуна до 4. септембра 2022. у склопу програмског лука „Тврђава мира” Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и „Калеидоскопа културе“.

Реализацију пројекта “Рекапитулација” подржали су Фондација “Нови Сад – Европска престоница културе”, Градска управа за културу Нови Сад и Министарство културе и информисања Републике Србије.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести