У Музеју Војводине у току Међународна дунавска конференција

Десета јубиларна Међународна дунавска конференција о култури почела је јуче у Музеју Војводине, окупивши више од 100 учесника не само из подунавских земаљ, са идејом да се кроз бројне презентације, предавања и представљања наставило са новим пројектима и могућностима за даљу сарадњу.
muzej vojvodine
Фото: Muzej Vojvodine, foto: Dnevnik (Radivoje Hadžić)

Тим поводом ресорна покрајинска секретарка Драгана Милошевић указала је на значај повезивања људи и институција, односно умрежавање кроз размену културних активности и уметника. Она је подсетила на чињеницу да је током председавања Војводине Заједницом подунавских региона, веома значајна била и улога Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање, истичући међу резултатима копродукцијске пројекте Српског народног позоришта и велику изложбу у Музеју Војводине, реаизовану у сарадњи са колегама из Доње Аустрије.

Поздрављајући госте и домаћине у уводној сесији конференције, Драгана Милошевић је истакла да преузимање организације ове конференције представља и привилегију, али и обавезу да се „преданим радом и посвећеношћу испуне највиши критеријуми и стандарди које организација једног оваквог догађаја аслужује.

„Посебно ми чини задовољство што је у основи овог догађаја управо култура, као најузвишенија и најкреативнија област живота и област која најтеже подноси границе, која најлакше превазилази језичке, политичке и све друге баријере и која, ако је заиста аутентична, оплемењује људе и тамо где је настала и тамо где је њени креатори доносе и презентују”, навела је Драгана Милошевић.

Она је додала да културна размена и стваралаштво дају неограничене могућности за сарадњу и представљају један од најбољих начина повезивања на међународном нивоу. У том контексту, истакла је покрајинска секретарка, циљ је да се у времену које долази у пуном обиму искористе могућности који се отварају.

„Ова конференција треба да омогући унапређење сарадње институција културе и иницирање гостовања и размену уметника из партнерских региона, одржавање тематских изложби, представљање бројних културних разноликости које има Дунавска регија, као и унапређење сарадње са државама дунавског региона. Иницијатива за унапређење сарадње установа културе из регија Подунавског слива кроз додатно умрежавање путем заједничких пројеката представља трајну вредност коју са великим ентузијазмом промовишемо”, навела је Драгана Милошевић.

Испред домаћина, Музеја Војводине, учеснике конференције поздравила је директорка ове институције Тијана Станковић Пештерац, док је о значају постојања Заједнице подунаских региона у области културе и даљим плановима развоја говорио министар за науку, истраживање и уметност Покрајине Баден – Виртемберг Петер Лангер. Станислав Радуловић, подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, као члан Радне групе Заједнице подунавских региона кроз презентацију под називом „Умрежевање у култури“ представио је реализоване пројекте током председавања, као и планове за даље учешће Секретаријата у другим међународним активностима.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести