У петак отварање изложбе Small Reboots јапанских уметника у Новом Саду

У оквиру Десетог фестивала “Дунавски дијалози”, који је део званичног програма “Нови Сад – Европска престоница културе 2022”, у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, у петак, 12. августа у 20 сати, биће отворена изложба пет јапанских уметника под називом “Small Reboots”.
р
Фото: промо

Изложба је део званичног програма обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, те ће изложбу свечано отворити  амбасадор Јапана, Такахико Кацумата, у присуству уметника и кустоса из Јапана.

Изложбу реализује галерија Бел Арт као резултат сарадње кустоса из Србије и Јапана – Ксеније Маринковић и Томохира Окаде, који ће представити радове пет уметница и уметника - Хироко Окада, Аи Хасегава, Саћико Кодама, Таканори Ишизука и Хајаши Томохико. Реч је о ауторкама и ауторима који су до сада своје радове представљали у престижним светским институцијама као што су МОМА Њујорк, Фондација Луј Вуитон Париз, Арс Елецторница фестивал у Линцу итд.

Изложба је део званичног програма обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, те ће изложбу свечано отворити Њ.е.г. амбасадор Јапана, Такахико Кацумата, у присуству уметника и кустоса из Јапана, док ће у понедељак 15 августа у 12 часова у кино сали МСУВ јапански уметници одржати презентације о свом раду.

Изложба предстваља пет јапанских уметника чији је рад фокусиран на интеракцију између човека и хибрида, истражујући различите медије, али и преиспитујући питања попут људске репродукције, регенеративне медицине, искуства проширене реалности, постојаности материјалног света. Друштво изобиља и контроле суочило се са опасним вирусом, који је утицао на то да преиспитамо своје приоритете и позицију најмоћније врсте на планети, у светлу материјалног и интелектуалног наслеђа и технолошких ресурса којима располажемо.

“У светлу постхуманизма промишљамо шта треба да оставимо иза себе. Да ли је ово тренутак када можемо да кликнемо заједно и да покренемо наш свет у жељеном смеру. Савремени уметници који су се увек суочавали са временом, стварајући са новим знањем и технологијом, дају нам „Small Ребоотс“ које за нас превазилазе „Греат Ресет“. Њихове реализације и идеје омогућују нам да се и сами суочимо са новим временом. Изложба ће поделити семе нашег „Small Ребоот-а” представљањем дела уметника из Јапана који су освојили напредну област у прожимању духа Истока и Запада, културе и најновије технологије”, рекли су о изложби кустоси Томохиро Окада и Ксенија Маринковић.

Овај пројекат подржала је фондација ЕУ Јапан Фест.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести