У Скупштини града Новог Сада одржан први Форум за културу

У складу са донетом Стратегијом културног развоја Града Новог Сада за период 2016- 2026. године и Акционим планом културног развоја Града Новог Сада за период 2017-2018. године, Градска управа за културу, спроводећи једно од првих стратешких решења - партиципативна културна политика, организовала је први Форум за културу, одржан јуче у Плавој сали Скупштине града.
И. Бурић/ Велика посећеност и по великој врућини
Фото: И. Бурић/ Велика посећеност и по великој врућини

Форумом је председавао члан Градског већа за културу Далибор Рожић, а на дневном реду било је усвајање пословника о раду и јавно образлагање конкурсних комисија, односно дискусија о финансирању и суфинансирању пројеката у култури и суфинансирању текућих расхода и издатака удружења.

Форум за културу је замишљен као перманентно тело за комуникацију између Градске управе Новог Сада и свих градских актера у култури, заинтересованих за укучивање у процес планирања културног развоја. Циљ рада Форума је размена информација, међусобна едукација и заједнички рад на изналажењу и предлагању решења у области културног развоја, наводи се у усвојеном Пословнику.

Први Форум за културу обележила је велика посећеност. Плава сала била је тесна да прими све заинтересоване, од којих је највећи број реаговао на одлуке и јучерашње наступе чланова комисија за доделу новца на актуелним конкурсима. Могло се закључити да је предвиђени буyет наспрам интересовања корисника јако мали, да тематске целине, установе/ удружења грађана, аматери/ професионалци, профитне/ непрофитне организције, култура/ забава, још увек нису јасно и добро раздвојени, да ранг листе, методологија рада и оцене чланова комисија такође нису у довољној мери јасне и доступне целине, да новац у култури увек касни за реализованим пројектима, као и то да постоји још низ непознаница или неповољних системских решења због којих су људи незадовољни.

Представници Градске управе, комисија, стрпљиво су слушали, одговарали на постављена питања и укључивали се у дискусије, што је и замишљено као суштина рада Форума. Могли су се чути разни предлози за решења појединачних тешкоћа у функционисању дела система посвећеног култури, као што су онај да сви пројекти имају јавне презентације, процене вредности након реализације, да се одлучније наступи према надлежним министарствима која регулишу питање (касног) финансирања, да се ураде реалне процене техничких трошкова рада удружења, да се провере токови новца у појединим нејасним случајевима...

Једно је било веома јасно. И поред евидентних проблема који су и раније били истицани, сви присутни су похвалили оснивање и почетак рада Форума за културу, као преседан у смислу да су једни другима коначно престали бити слова на папиру, него да су се коначно погледали у очи.     

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести