УЛУС на прекретници: Бурна расправа о новој скупштини

БЕОГРАД: Академски сликари Мирјана Денков Мраовић и Драгослав Крнајски, као и ликовни уметник Мирољуб Филиповић Филимир, су имали сусрет с медијима у Прес центру Удружења новинара Србије под називом "УЛУС на прекретници - Враћање у законитост или нови суноврат", где су представили комплексне проблеме који се дуже време дешавају у Удружењу ликовних уметника Србије.
u
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ Pla2na, ilustracija)

Филиповић Филимир изразио је незадовољство што се и даље након 11 месеци не решавају проблеми унутар УНС-а мирним путем, како закони налажу, већ се одвијају многе чудне ствари, по њему “још бизарније од најсрамотније скупштине УЛУС-а” 2013. године, када је без икаквих аргумената, искључено троје уметника из Удружења, мислећи на себе и двоје присутних, а неколико опоменуто.

Нажалост, страдали су они који само желе легитиман, законски рад Удружења. Бахате колеге су повредиле статут Републике Србије, игноришу закон. А данас само закони нас чине слободним, истакао је Филиповић и додао да је ово обрачун унутар кланова УЛУС-а.

Појаснио је ситуацију у којој тренутно постоје две управе, једна из 2013. године која је легитимна, и коју брани извршна судска пресуда, и како каже "узурпаторска из 2019, која неће да напусти своје место јер сматра да не мора да прихвата одлуку суда, већ да остане на тим позицијама јер је за њих неко гласао у Удружењу.

Жао му је што већ пуних 11 месеци покушавају да реше проблеме, али Управни одбор УЛУС-а све игнорише и ниподаштава, а "сви уметници су пре свега грађани Србије, па тек онда ликовни ствараоци".

У текућем периоду од јануара до сада УО је радио у петочланом саставу: Војислав Клачар, Радивоје Марковић, Вахида Рамујкић, Мартин Ердеш и Марија Каузларић, а како наводе на сајту УЛУС-а, овај УО је одржао укупно 19 седница.

Све одлуке из 2013. године су ништавне, а та ништавност повлачи и неправилност свих следећих годишњих скупштина, рекао је ликовни уметник.

Мирјана Денков Мраовић, води се као заступница удружења на основу пресуде Првог основног суда, којим се наведене одлуке Скупштине из 2013. проглашавају неважећим.

Она је такође напоменула да јој је жао што мора јавно, путем медија да говори и овој теми, али на крају њих троје нису имали избора.

Имамо потребу да направимо једно савремено удружење са савременим захтевима, које подразумевају нове технологије и комуникације, али засноване на свим традицијама. Желимо да УЛУС припремимо по закону и решимо сва струковна питања која нису решена и муче све уметнике, јер нису адекватно реализована, нагласила је Денков Мраовић.

Подсетила је да је 2019. године донета правоснажна пресуда по коме је та скупштина 2013. неважећа.

Управо тада пре осам година, како је истакла, иницирали су низ истражних радњи, не би ли се отклониле незаконитости које су се спроводиле у УЛУС-у.

Тада смо многим нашим колегама засметали, наравно. Био нам је циљ да се пониште апсолутно све редовне и ванредне скупштине од 2013. године на овамо. Колеге су направиле низ законских прекршаја, на шта смо указали, и онда је кренула медијска хајка против нас. Тако смо искључени са скупштине у Етнографском музеју, и једино смо правду потражили на суду, даље је подвукла Денков Мраовић.

У том тренутку, присутна на конференцији Вахида Рамујкић, у функцији заменика председника УО, истакла је да дотадашњи говорници износе неистине.

Она је напоменула да је спроведен низ корака који су били у надлежности Управног одбора као што су враћање у чланство тада искључених чланова, М.Д. Мраовић, Д. Крнајски и М. Филиповић и њихов опрост чланарина за период њиховог искључења.

Такође, покренути су разговори ради мирног разрешења, по њима - “правно контроверзне Судске пресуде”, за које вођење је формирана посебна комисија Удружења (В. Клачар, В. Рамујкић, М. Ердеш).

Мирјана Денков Мраовић, која је била председник УО из 2013. године, подсетила је Рамујкић да је од тадашњих девет чланова УО, четворо дало отказ, и навела једног од главних криваца - споменутог Радивоја Марковића.

Како каже, да су чланови знали за његове разне мутне радње, не би никада гласали за његов избор.

Она је Марковића означила као директно одговорног за пожар који је избио у марту ове године у Павиљону Цвијета Зузорић, а против њега се води и званичан кривични поступак у Тужилаштву.

Нагласила је да је Марковић као заменик, а не председник УО, имао апсолутно сва могућа права и овлашћења, као да је први човек институције.

Денков Мраовић је захтевала да се детаљно испита узрок пожара по одговорности споменутог, и случај је још увек отворен.

Вахида Рамујкиић је позвала сво троје да дођу на нову скупштину у петак, 19. новембра, и тамо све јавно кажу шта имају, а не да праве медијску причу и даље од ове ситуације.

Драгослав Крнајски је све време покушавао да умири целу ситуацију у испадима Рамујкић и њој нагласио да ће свака следећа скупштина бити оспорена, и све одлуке убудуће - поништене.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести