Урош Ђурић води кроз изложбе о Шумановићу и Теодосијевићу

У оквиру недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе, посетиоци ће имати прилику да уживају у стручним вођењима кроз недавно отворену изложбу "Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата" и изложбу радова Драгољуба Раше Тодосијевића "Сутра је понедељак", које ће у среду, 28. септембра, водити признати визуелни уметник Урош Ђурић, најавили су организатори.
р
Фото: Youtube Printscreen

Како ће Ђурић конципирати своје вођење кроз две поменуте изложбе и да ли ће акценти његовог вођења бити постављени на континуитете или дисконтинуитете уметничке праксе ова два велика визуелна ствараоца, сазнаће они који 28. септембра од 17 сати у Спомен-збирци Павла Бељанског буду присуствовали вођењу кроз поставку "Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата", односно вођењу у 19 сати у Музеју савремене уметности Војводине кроз ретроспективну изложбу "Сутра је понедељак" Драгољуба Раше Тодосијевића.

Посебно се истиче чињеница да су и Раша Тодосијевић и Урош Ђурић, који ће водити посетиоце кроз изложбе, добитници ликовне награде "Сава Шумановић", што на јединствен начин спаја три уметника.

Два значајна уметника који су својим стваралаштвом обележили уметничке епохе модернизма и неоавангарде на овим просторима, за новосадску публику ће, оријентишући се на особености њихових уметничких опуса, повезати визуелни уметник Урош Ђурић.

Богати сликарски опус Саве Шумановића и најзначајније фазе његовог стваралаштва биће представљени до 4. децембра на изложбеним поставкама у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика "Сава Шумановић" у Шиду.

Изложбе у новосадским музејима отворене су 24. септембра, док ће изложба у Шидској Галерији бити отворена 3. октобра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести