Уручене награде на изложби „Форма 24” у Архиву Војводине

У Архиву Војводине, Жарка Васиљевића 2а, прексиноћ је отворена традиционална бијенална изложба „Форма 24“ Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине.
2
Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Изложба се приређује по 24. пут, а ове године чине је радови 55 уметника, чланова овог струковног удружења из различитих области примењене уметности и дизајна од графичког дизајна, архитектуре и дизајна ентеријера, декоративне пластике, дизајна текстила, декоративног сликарства, фото дизајна, уникатне керамике, примењеног вајарства, конзервације и рестаурације, савременог одевања до теорије ликовне, примењене уметности и дизајна.

На изложби, већ по традицији, УПИДИВ додељује награде за укупан допринос и афирмацију примењених уметности и дизајна на тлу АП Војводине. Ове године ово признање струковног удружења добили су Едит Немеш Фекете за керамику, Владимир Лабат Ровњев за примењено вајарство и Зоран Јањетов за стрип.

У оквиру 24. бијеналне поставке Форме награда Велика златна форма припала је Добрили Мартинов из секције Фото дизајна за фотографију „Блистање“, коју чини детаљ са једне стаклене скулптуре. Златна форма припала је Владимиру Митровићу, из секције Теорија ликовне, примењене уметности и дизајна за монографију о ликовном и стрип уметнику Зорану Јањетову и Александру М. Лукићу из секције Декоративно сликарство, за рад „Етар“, кристално стакло обликовано у пећи.

Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

На изложби су похвале добили Сава Халугин, примењено вајарство, Дарко Милосављевић, фото дизајн, Смиљана Хаџић, графички дизајн и Едит Немеш Фекете, уникатна керамика. Одлуке је донео жири за награде на 24. Форми који је радио у саставу: Снежана Субић, Нина Попов, Рајко П. Каришић (председник), Андреј Тишма и Ђура Радишић.

Отварајући изложбу председник Управног одбора УПИДИВ-а Ненад С. Лазић указао је да изложени радови осликавају актуелна кретања и промене у уметничким струјањима и развоју примењене уметности и дизајна на тлу Војводине, као и стварности која нас окружује.

- За нас у Удружењу, ФОРМА има много већи значај од квантификације и јавног приказивања уметничких остварења. То је прилика да се уз свечаност, сусретнемо са својим пријатељима, колегама и колегиницама, чујемо туђа искуства, присетимо се оних који нису са нама. И тако већ шест деценија. Све досадашње Форме, па и ову, пратила су тешка времена, лоше економске и друштвене прилике, културна апатија. Срећом то нас никада није спречавало да стварамо и сањамо. И управо су та сањарења и стварања изнедрили ову Форму. Наши чланови воде се оном девизом славног Пабла Пикаса: ”Ко хоће нешто да учини, нађе начин, ко неће ништа да учини, нађе оправдање”. А ми смо, нашли начин.

Изложба траје до 25. новембра.

Н. Попов

Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести