Уручене Награде „Теодор Павловић” Зорану Ђерићу и Ђорђу Кадијевићу

Награда „Теодор Павловић” за најбољу књигу Зорану Ђерићу и Награда „Теодор Павловић” за животно дело редитељу, ликовном критичару и теоретичару Ђорђу Кадијевићу уручене су у Банатском културном центру
Uručene Nagrade „Teodor Pavlović” Zoranu Đeriću i Đorđu Kadijeviću Foto: Banatski kulturni centar
Фото: Уручене Награде „Теодор Павловић” Зорану Ђерићу и Ђорђу Кадијевићу Фото: Банатски културни центар

Награда „Теодор Павловић” за најбољу књигу Зорану Ђерићу (за књигу „Целулоидна књижевност: књижевност и филм”) и Награда „Теодор Павловић” за животно дело редитељу, ликовном критичару и теоретичару Ђорђу Кадијевићу уручене су петак 25. септембра 2020. у Банатском културном центру.

О наградама је одлучивао жири у саставу проф. др Сава Дамјанов (председник), проф. др Срђан Шљукић и Радован Влаховић.

Награде се додељују у оквиру манифестације Дани Теодора Павловића која се одржава по двадесет и први пут. Дане Теодора Павловића организује Банатски културни центар из Новог Милошева у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада, под покровитељством Општине Нови Бечеј и Месне заједнице Ново Милошево.

У оквиру програма свечане доделе учествовали су: проф. др Срђан Шљукић, потпредседник Матице српске, Милан Стојшин, помоћник председника Општине Нови Бечеј, лауреати проф. др Зоран Ђерић и Ђорђе Кадијевић, вокална солисткиња Милица Досковић, чланица хора Опере СНП-а, Радован Влаховић, директор Банатског културног центра и водитељ Бранислав Угринов.

У Галерија Банатског културног центра постављена је изложба илустрација књиге „Банатска Венера и јунак Димитриј” Сенке Влаховић.

Теодор Павловић (1804–1854), који је рођен у Карлову, данашњем Новом Милошеву, био је обновитељ и реформатор Матице српске, њен први секретар, уредник „Летописа” Матице српске, оснивач Галерије Матице српске, оснивач прве музејске збирке у Срба, новинар и родоначелник журналистике у Срба, адвокат, књижевник, преводилац – једна од најистакнутијих, а неправедно заборављених, личности српског народа у првој половини 19. века, чије је прегалаштво дало трајни допринос српској култури.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести