Ускоро припреме за изградњу Српског културног центра у ЗАГРЕБУ

ЗАГРЕБ: Наредне године у Загребу ће почети припреме на стварању предуслова за изградњу Српског културног центра (СКЦ) који ће, када буде завршен, имати значајну улогу не само за град Загреб, него и на државном нивоу, најављено је на Извештајној седници Главне скупштине Српског културног друштва Просвјета на којој је указано и на успехе остварене током ове године.
zagreb pixabay
Фото: Pixabay.com

Како је саопштено на седници, врло скоро почиње рушење барака и гаража у дворишту, а потом ће бити уређено земљиште које би до почетка градње било стављено на управу Порсвјети, а истовремено ће се припремати пројектна документација, рекао је председник СКД Просвјета Миле Радовић.

"Година која је на измаку прошла је у знаку искорака у решавању проблема с којима се низ година суочавала Просвјета. Коначно је решен проблема поседа дворишта у Прерадовићевој улици у Загребу, где се налази зграда Просвјете коју смо највећим делом реновирали и ставили у функцију. Остаје уређење фасаде с чиме ће се убрзо кренути", рекао је Радовић на седници одржаној пре два дана.

Наредна година је и у Просвјети изборна, а најпре ће током године бити одржавани избори за руководства пододбора, а након тога и за само Друштво.

"Избори ће тражити доста посла и припрема. Истовремено треба радити на помлађивању, као и осмислити нове пројекте и програме. Просвјета у многим срединама мора бити пример како се организирају и проводе активности", рекао је Радовић.

Како је 2024. у знаку јубиларних 80 година од оснивања Просвјете у Глини, бит ће нужно формирати одбор за припрему обележавања те годишњице и дефинисати програм.

СКД Просвета у нову годину улази с неколико нових пододбора. До сада су основани у Бенковцу и Бјеловару, дата је сагласност за формирање пододбора у Вараждину, а на седници Главног одбора, одржаној пре седнице Скупштине, донесета је одлука о формирању пододбора у Пожеги. Пододбор у Сплиту је недавно распуштен, а генерални секретар Слободан Живковић има задужење да га формира у новом саставу.

Што се тиче усвојеног Оперативног плана за 2024. нагласци су на унутрашње јачање саме институције и оснаживање пододбора, као и њихово регионално повезивање у оквиру координација које би лакше могле осмишљавати програме од регионалног значаја и квалитетније реализирање. Нагласци су на едукацији постојећег кадра и појачање у виду запошљавања те дефинисања и ширења финансијских могућности Просвјете, наставак и напредовање у културним активностима, побољшање техничке опремљености и односа с јавношћу.

Тежиште рада биће и даље на учешћу у развоју школске аутономије Срба у Хрватској, како кроз присуство и помоћ у реализацији А модела у Источној Славонији, тако и у увођењу Б и Ц модела у осталим деловима Хрватске, посебно у великим градовима, наводи се у оперативном плану, пише портал хрватског недељника Новости.

Указано је на наставак пројеката у оквиру информативне и издавачке делатности у сврху продубљене обраде тема везаних за историју и културу Срба у Хрватској, као и савремених тема важних за живот и развој српске заједнице. У оквиру ширења мрежа партнера, Просвјета планира наставак активне сарадње са СНВ-ом, ЗВО-ом, Привредником и Спортско рекреационим друштвом Срба у Хрватској.

Осим планова и програма рада за 2024. делегати су једногласно усвојили све извештаје за претходни период, па и извештај Надзорног одбора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести