Вардруна доноси магични звук севера Европе у Србију

БЕОГРАД: Светски познати норвешки бенд Вардруна, познат по томе што одржава ограничен број концерата годишње који углавном бивају распродати, наступиће 7. маја наредне године у Центру "Сава", а Хакон Јохансен из Амбасаде Норвешке у Београду истиче да они на сцени пружају врло моћан музички и визуелни доживљај.
v
Фото: Youtube Printscreen

Мултиинструменталиста Еинар Селвик је основао групу 2002. године са жељом да "да нови глас старој мудрости и традицији Скандинавије", креирајући тако доживљај, који је, према речима Јохансена, много шири од викиншке митологије и традиције.

Ружица Радуловић из Скандинавског кутка је на конференцији за новинаре истакла да су и Вардруна и њихов звук препознати у Србији као нешто аутентично и да није у питању само враћање Викинзима и тој традицији, већ и тај "антифашистички контекст из ког је проистекао фронтмент који се не уклапа у карикатурну слику викиншке митологије".

Радуловићева је подсетила да скандинавска метал музика има добру базу фанова у Србији и приметила да је Вардруна додатну пажњу привукла и саундтреком за ТВ серију "Викинзи", а Селвик је чак и глумио у пар епизода.

Сара Гиганте, директорка "Чарм мјузик Сербиа", која организује концерт, рекла је да су у протеклих годину и по дана преговарали око доласка бенда Вардруна.

Главни уредник програма културе у Центру "Сава" Александар Симић је признао да када Сара Гиганте дође код њега с неким предлогом често не зна ништа о тим бендовима или је скептичан у вези са успехом концерта, али да га је пријатно изненадило када је након наступа групе "Деад Цан Данце" видео публику срећну и да је задовољан сарадњом са "Цхарм Мусиц".

Вардруна иза себе има четири албума, од којих прва три чине "Рунаљод" трилогију у којој се музички интерпретирају стари рунски текстови са севера, а прошле године су објавили акустични "Скалд" који је резултат њиховог истраживања традиције скандинавских песника и приповедача.

Улазнице за њихов концерт у Београду коштају од 2.900 до 3.900 динара, а организатор је омогућио само 2. јула, током 24 сата, фановима да купе улазнице за прва четири реда.

Те улазнице су намењене највернијим фановима и неће бити даље у продаји.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести