Вече са хероином авангарде Каталин Ладик у Културном центру Новог Сада

"Вече са Каталин Ладик - хероина авангарде" биће одржано вечерас у Културном центру Новог Сада, од 18 до 20 часова.  
1
Фото: Продукција ДОФ

"Вече са Каталин Ладик - хероина авангарде" биће одржано вечерас у Културном центру Новог Сада, од 18 до 20 часова.  Том приликом публика ће имати прилику да погледа документарни филм "Каталин", а потом ће бити организован разговор на коме ће учествовати Каталин Ладик, Тибор Вајда, Ђорђе Каћански и  Добрила Радак.

Каталин Ладик је књижевница и концептуална уметница која је била и остала симбол авангарде. Њена уметност временом је постала све цењенија, а она је награђивана широм света. У другој половини 20. века почела је да ствара у Новом Саду, где је са истомишљеницима из различитих сфера уметности постала део чувене новосадске авангардне сцене.

Филм "Каталин" је реализован у комбинацији перформанса, фоно поезије, инсерата из филмова, као и сведочења саме уметнице о битним моментима како за њу, тако и за нашу уметничку сцену у продукцији куће "ДОФ". Сниман је у Новом Саду на неколико локација током августа и септембра 2022. године. Главна актерка филмске приче Каталин Ладик је по позиву продукције боравила у Новом Саду.

Чланови продукције филма о Каталин Ладик променили су неколико локација снимања превасходно важних за живот и рад главне протагонскиње. Документарни филм о авангардној уметници говори не само о њеном уметничком раду, него и о периоду њеног раног детињства, одрастања, односа са родитељима. Филм свакако представља архивску непроцењиву грађу погодну за све циљне групе који у свом стваралаштву се баве и истраживањем авангардне сцене. Филм има међународни значај, јер је Каталин Ладик међународно призната уметница, како на простору бивших република СФРЈ, тако и у Европи.

Пројекат је подржан од Градске управе за културу Града Новог Сада.

Улаз је бесплатан.

И. Б.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести