„Вековници”: Марко и Муса поново одмеравају снаге

“Вековници” су неспорни феномен српског стрипа с почетка XXI века. Упркос свим тешкоћама овај серијал стигао је једанаестог нумерисаног албума односно 12. укупно обзиром да постоји и нулти албум!
9 vekov
Фото: Printscreen

Свако ко иоле прати овдашњи стрип свестан је изазова и невоља које нису могле да мимоиђу дело оваквог обима – које, усто, није ни близу свог окончања.

Серијали су у светским стрип продукцијама правило а на овдашњим просторима успевају са промењивим успесима које су узроковали многи чиниоци од оних на страни аутора (серијали траже дуготрајну концентрацију и професионалну дисциплину које многи не могу да поштују) до (примарнијих) разлога на страни окружења и издавача: превртљивог државног односа према стрипу који је “изазивао” непостојање редовног излажења публикација, кратког “трајања” издавачких кућа, потом ратова и санкција али и колебања односно губитка интереса читалаца.

Контраверзни положај серијала није мимоишао ни “Вековнике” који су од 2007. до данас имали безброј проблема али постигли и запажене успехе. Замишљени као стрип серијал који ће излазити у “Политикином забавнику” па (силом прилика и околности) премештени у албумски формат уз спорадично/неконтинуирано појављивање у периодици; “Вековници” су ипак изградили своју “нишу” на домаћој стрип сцени која се, на радост љубитеља, истрајно попуњава новим издањима. “Спиритус мовенс” читавог пројекта је сценариста Марко Стојановић који је, захваљући изузетној енергији и ентузијазму, осмислио причу, ангажовао и за рад на албумима координисао преко 80 цртача и преузео на себе активно медијско представљање пројекта. Паралелно са оригиналним серијалим створен је и побочни ”spin off” серијал, под именом “Бескрвни” (за сада у три албума). Стојановић је храбро преузео искуство андерграунд стрипа - колективно цртање стрипа које није популарно у класичном стрипу јер промена визуелног идентитета може донети (више него промена сценаристе) губитак публике навикле на одређени цртеж. У “Вековницима”, пак, своју верзију приче и главних јунака цртају уметници различитих графизама; ова потенцијална слабост је постала врлина и заштитни знак серијала па је експеримент потврдио своју оправданост.  

Упориште серијала је пријатељство вампира Чена и пргавог бесмртника Краљевића Марка; око овог двојца плету се разноразне згоде и незгоде: Маркова љубав са бесмртном амазонком Алеом, Ченов сукоб са својом вампирском сабраћом, Марков сукоб са осталим изданцима Каиновог соја (који се не трпе и међусобно тамане). Чен и Марко прихватају задатак који им поверавају три мага (они су благосиљали Христа) да чувају тајанствену мапу-кључ могућег смака света; али мапа интересује многе, од псоглаваца, крсташа, вампира до саме “ватре света”. Након многих авантура пријатељи потапају мапу у северно море али ту њиховим невољама ни издалека није крај. Марко бива заробљен од своје браће Д’Артањана и Квазимодоа који су вољни да му се освете јер је убио Тила Ојленшпигела али га Чен и Алеа ослобађају. Потом Чен одлази својим путем а пар се, после лепих тренутака, растура. Марко се враћа опијању као леку за тугу. Његов и Ченов пут ће се поново спојити у кући браће Грим која је улаз у свет настањем бићима из маште. После нових перипетија Марко опет “губи” Чена и пада на земљу која се нама чини реалном.

Марко у “Љутим ранама”, у крчми слуша о великим биткама код Трафалгара и Аустерлица из 1805, али и о устанку Срба против зулума Турака. Избезумљен од беса он се, да би отерао демоне од себе, напија и враћа у сопствену прошлост – у Качаник 1395. Пошто се пронео глас да је краљ мртав већина војника предала се новом господару Муси. Марка ће препознати само понеки али га то неће спречити у покушају да поврати свој град. У тој борби му помаже и ухода Јазим кога је Бајазит послао да смакне Мусу јер се отео од свог султана. Сусрет са Мусом није овакакв какав је Марко очекивао јер је Марко на коленима а Муса га шаље у тамницу говорећи да је поранио. Муса је такође бесмртник, али не жели да убије некога ко му још није раван. Муса у двобоју побеђује Марка и набија на колац а кад Марко поново оживи пушта га да побегне како би постао неко вредан да га Муса убије!

Повратак у јунакову прошлост је редовна појава у серијалима и дозвољава продубљивање личности али и заплета. “Вековници” овим албумом откривају Маркову личну историју уткану у ону општу, поигравајући се народним митовима и прилагођавајући их потребама своје “тајне историје”. Прича је набијена акцијом и неочекиваним обртима и доказ да се погодбена стварност по зачудности може носити са оном из измишљених светова. Овај албум динамично су исцртали и монтирали доајен Драган Стокић Рајачки, нешто млађи Милорад Вицановић Маза и нове снаге Милан Дрча, Предраг Гиневски и Кристијан Дарстар. Као додатак носећем стрипу штампана је шармантна, црнохуморна кратка прича “Црна мачка, агент равнотеже” исте ауторске екипе која мами горке осмехе.

“Вековници” су амалгам фантастике, мистицизма и хорора, псеудоисторијског, авантуристичког и борилачког стрипа која баштини најбоља искуства ингениозног “Волд Њутн Универзума” Филипа Хозе Фармера и “Лиге изузетних yентлмена” Алана Мура. “Вековници” су постали самосвојан свет-универзум који ће се, очито је, и надаље ширити. Закључимо да су “Љуте ране” пријатан обрт и дах свежине у серијалу који и даље успешно интригира и плени пажњу стрипољубаца.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести