Велико интересовање за изложбу Трифковић у фокусу савремене публике

Студентима Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, који су за потребе изложбе “Трифковић у фокусу савремене публике - ’Избирачица’ у медију слика: сцена, костим, уметнички плакат, позоришна фотографија” рекоструисали макету ротационе позорнице сценографа Милете Лесковца за поставку „Избирачице” из 1960. у режији Боре Ханауске и Димитрија Ђурковића, Позоришни музеј Војводине уручио је специјалне захвалнице.
д
Фото: Приватна архива

Аутори макете су група студената основних студија Сценске архитектуре, технике и дизајна: Маја Богдановић, Сара Шкворц, Дарко Секулић и Синиша Јовановић под менторством Драгана Пилиповића са Департмана за архитектуру и урбанизам ФТН-а. Ових дана уручене су и захвалнице ученицима Основне школе „Коста Трифковић”, Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн” и Школа за дизајн „Богдан Шупут”, који су такође учествовали у реализацији ове изложбе.

Подсетимо, вернисаж Позоришног музеја Војводине, који сведочи о виталности Трифковићевог позоришног стваралаштва, од краја јануара краси фоајее сцена Српског народног позоришта. Са фокусом на најизвођенијем комаду новосадског комедиографа, на „шаљивој игри у три чина с певањем”, која је проглашена и родоначелницом водвиља на домаћој сцени, ову јединствену поставку творе поменута 3Д макета, 28 табли са фотографијама и скицама, контурна фигура Косте Трифковића у природној величини, пет костима, више инсталација, те специјално рађени мимови.

Изложба Позоришног музеја Војводине може се у фоајеу СНП-а обићи до 15. марта

Упркос корони, за изложбу влада изузетно велико интересовање, па ПМВ за најављене групне посете организује и кустоско вођење, наравно уз све мере предострожности. Тако је протеклог викенда изложбу посетило педесетак гостију из Београда, Сомбора, Шапца и Ваљева, чланова Фондације „Лаза Костић” која је тог дана обележавала 30 година свога постојања, а крајем прошле седмице поставку је обишла и српска министарка културе Маја Гојковић. Занимљиво да је она први републички министар културе који је посетио неку од бројних изложби ПМВ приређених од оснивања ове институције 1982. године.

Уз похвале на рачун изложбе, чији су аутори Ивана Кочи и њени сарадници и Милисанда Миловић, Бојан Јовановић и Ненад Богдановић, Маја Гојковић је изразила и наду да ће неку од наредних експозиција Позоришног музеја Војводине моћи да посети у матичном изложбеном амбијенту, односно под кровом здања у којем би ова институција, која је и данас подстанар па је стога принуђена да вернисаже реализује у гостима, трајно решила свој вишедеценијски проблем са простором. Иначе, изложба “Трифковић у фокусу савремене публике - ’Избирачица’ у медију слика: сцена, костим, уметнички плакат, позоришна фотографија” може се у фоајеу најстаријег српског професионалног театра обићи до 15. марта.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести