Виктор Киш нови в. д. директора МСУ

БЕОГРАД: Влада Србије на данашњој седници именовала је скулптора и једног од покретача уметничког фестивала "Девет" Виктора Киша за вршиоца дужности директора Музеја савремене уметности у Београду.
viktor kis
Фото: Youtube Printscreen/Viktor Kiss

То је епилог процеса избора новог директора Музеја савремене уметности који је почео 24. јануара 2019. године када су се на јавни конкурс пријавила четири кандидата: Владислав Шћепановић, Зоран Ерић, Бранислав Димитријевић и тада актуелни в. д. директора МСУ Слободан Накарада.

У марту прошле године Управни одбор Музеја Савремене уметности који су чинили Владимир Величковић, Аја Јунг, Александра Лазар, Никола Шуица и Светлана Митић, предложио је Владислава Шћепановића, редовног професора на Факултету примењених уметности у Београду, као најбољег кандидата за директора МСУ, а њихов предлог прихватило је Министарство културе.

Касније је министарство је повукло тај предлог, па конкурс за директора МСУ није успео.

У том случају предвиђено је да Влада Србије, на предлог Министарства културе и информисања, именује вршиоца дужности.

Почетком ове године Слободан Накарада је апеловао на Министарство културе и информисања да изабере нови Управни одбор МСУ, јер је Владимир Величковић преминуо, а Аја Јунг поднела оставку на чланство у УО МСУ.

Министарство културе и информисања недавно је предложило Виктора Киша за вршиоца дужности директора МСУ, којег је Влада Србије данас и именовала на ту функцију.

Киш је рођен 1973. године у Београду и завршио је Факултет примењених уметности, одсек керамика.

Покушаћу да популаризујем уметност и уметника

Покушаћу да више популаризујем уметност, уметника и његов рад, казао је Танјугу скулптор Виктор Киш.

Сматра да су уметници сами себе скоро изопштили из друштва, јер им је неприхватљив систем у којем треба да промовишу свој рад.

Има доста уметника који имају енергију, знање и одличан рад...Моја идеја је да рад тих уметника промовишемо Музеју савремене уметности. Музеј мора да буде место где севају варнице, баш као што је то случај са стварањем уметничких дела, казао је Киш.

Принципе организације изузетно успешног фестивала "Девет" Киш планира да имплементира у функционисање Музеја савремене уметности.

Највећи изазов за мене и мој тим биће мотивација ''герилске'' публике да долази у институцију као што је МСУ. Организацију фестивала ''Девет'' видим као добру платформу за деловање у Музеју савремене уметности...Сада је моја одговорност на степеници више, али сада сам ближе суштини деловања на културној сцени и немам разлога да не верујем у успех", казао је Киш.

Како каже пред њим је анализа планираног програма у МСУ за ову годину.

Морам да се упознам с околностима у којима музеј функционише... Да видим предвиђење програме... Видећемо, пуно посла је пред нама, казао је Киш.


На помен његовог имена неки ће прво помислити на џиновске мраве које је радио за групу Prodigy, други ће се сетити како је његов гвоздени човек заронио у песак чувеног Burning man фестивала, а трећи се осмехнути при помисли на фантастичан свет који је створио на рушевинама некадашње фабрике "Трудбеник".

Виктор Киш је своје радове излагао на бројним изложбама и аутор је више скулптура на отвореном.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести