Винча - франкфуртски аеродром неолитске Европе

ВИНЧА: Влада Србије, на иницијативу премијерке Ане Брнабић и националне платформе Србија ствара, пропознала је значај и угроженост локалитета Винча - Бело Брдо, након чега је на званични предлог Министарства кулутре и информисања донета одлука о улагању у тај локалитет кроз капитални пројекат Винча - Бело Брдо.
arheologija
Фото: pixabay.com

Укупни процењени трошкови тог капиталног пројекта износе 3.088.136 евра за период од три године.

Вишеслојни археолошки локалитет Винча - Бело Брдо, лоциран је 15 километара низводно од центра Београда у приградском насељу Винча.

Уз саму обалу Дунава, на узвишици, идеалној за одржавање вансеријских уметничких догађаја налазе се остаци древне културе.

Мирослав Кочић, извршни менаџер археолошког локалитета Винча - Бело Брдо, каже за Тањуг да ће ово дивно и помало заборављено место у будућности обилазити, туристи, истраживачи, поштоваоци археологије...

"Нема сумње да је Винча - Бело Брдо важан археолошки локалитет на светском нивоу. Географски гледано, локација Винче није могла бити боље одабрана због прилива богатих ресурса околних предела, од подавалских брда до саме Авале и њених минералних богатстава, Дунава и његове плавне равнице као и ушћа неколико великих река: Тисе, Мораве и Саве" каже Кочић.

Према његовим речима, Винча је представљала раскршће путева неолитске Европе.

"Будући да су реке, пре изградње модерних путева, биле главне саобраћајнице, јасно је да се Винча својим повољним положајем и развијеном мрежом истицала и као својеврсни терминал, једно од најважнијих раноевропских саобраћајних чворишта. Сликовито речено, франкфуртски аеродром неолитске Европе", казао је Кочић.

Највећу опасност по локалитет представља појава активног клизишта на делу које је настало због подизања подземних вода услед више фактора, као што су нелегална испуштања отпадних вода у седимент налазишта, промена природног тока и изливања Дунава и повећана популација насеља Винча.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести