Вукосављевић обишао Нови Бечеј – „град у фокусу“

НОВИ БЕЧЕЈ: Министар културе и информисање Владан Вукосављевић посетио је општину Нови Бечеј и том приликом обишао објекте реконструисане средствима добијеним на конкурсу „Градови у фокусу“.
vukosavljevic novi becej
Фото: Tanjug (video)

Министар Вукосављевић је заједно са председником општине Нови Бечеј Сашом Максимовићем отворио реконструисан „Житни магацин“ у Новом Милошеву и реконструисану и опремљену салу Дома културе у Новом Бечеју која је трансформисана у мултимедијални простор.

Нови Бечеј је на прошлогодишњем конкурсу „Градови у фокусу“ понео титулу „Град у фокусу“ и за пројекат „Прошлост у садашњости као залог будућности“ додељено му је 56.763.442,42 динара.

Вукосављевић је истакао да је титула „Град у фокусу“ заслужно припала општини Нови Бечеј која представља пример доброг улагања у културу и као таква треба да послужи као образац за остале општине и градове.

Концепт „Градови у фокусу“ за нас је веома значајан јер представља живу примену принципа децентрализације културне политике за шта се Министарство свесрдно залаже. Да би се то остварило потребно је да средства буду на правилан начин употребљена, рекао је министар изразивши задовољство реализованим пројектима у Новом Бечеју, чиме је та општина добила, како је оценио, суштинско појачање културне понуде и ветар у леђа за развој културног живота.

Вукосављевић је подсетио да је у протекле две године на конкурсима „Градови у фокусу“ подржано 16 пројеката из исто толико градова са близу 300 милиона динара чиме су градови широм Србије добили средства за обнову завичајних музеја, библиотека, концертних дворана, биоскопских сала.

Заиста се трудимо да охрабримо, оснажимо, дамо заначајан и материјални и технички подстицај, колоквијално речено, мањим срединама и мислим да су прва два конкурса допринела повољном утиску. Ми настављамо пуном паром и позивам председнике других општина и културне посленике да посете Нови Бечеј, рекао је министар додавши да ће настојати да за добре пројекте и даље проналазе средства у горњим границама својих могућности.

Максимовић је рекао да је општина у протеклих годину и по дана када је у питању култура уложила више од 100 милиона динара у инфраструктуру и манифестације и да планирају поново да аплицирају за средства на конкурсу „Градови у фокусу“, додавши у шали да ће „постати редовне муштерије у Министарству културе“.

Он је најавио да планирају реконструкцију и спољашности Дома културе, као и да ће наставити да раде „још јаче“ - од поправке дворца Карачоњи, преко реконструкције Житног магацина у Новом Бечеју који је најстарији објекат техничке културе у Војводини, до изградње реплике неолитског насеља. 


На конкурсима „Градови у фокусу“ подржани су пројекти Новог Бечеја, Кикинде, Зрењанина, Крагујевца, Ужица и Шапца у 2016. години, Бачке Паланке, Власотинца, Сремске Митровице, Шида, Врања, Краљева, Беле Паланке, Мионице, Трстеника и Кучева у 2017. години.

Конкурс „Градови у фокусу 2018“ расписан је 25. децембра.


Вођа пројекта „Градови у фокусу“ Драган Раушки рекао је да су пројектом обухваћени радови у Народној библиотеци, Дому културе, Турскобечејској штедионици, Банатском културном центру, Музеју "Жеравица", Житном магацину и Зоолошком врту породице Јоргин и прецизирао да су уредили око 2.000 квадратних метара простора.

Фото: Tanjug (video)

Поред тога, према његовим речима, одржано је 20 манифестација, изложби и семинара, ангажовано више од 250 људи, а програме је током реализације пројекта пратило близу 30.000 посетилаца.

Захваљујући пројекту „Градови у фокусу“ добили смо маскоту Сланог копова, одржали смо концерт духовне музике у Бочару, оживели смо зидине древне Араче, међународни симпозијум посвећен археолошким локалитетима, окупили смо позоришне дружине у Куману, песнике и љубитеље фолклора, започели обиман посао на дигитализацији културног наслеђа, а бројне активности смо посветили нашим најмлађим суграђанима, као и деци са сметњама у развоју, рекао је Раушки.

Раушки је обећао министру да ће Нови Бечеј коначно добити свој музеј и да ће он бити први музеј у Србији који ће спојити приватно - јавно партнерство.

Министар Вукосављевић је са својим сарадницима обишао Музеј „Котарка“ и дворац Карочоњи у Новом Милошеву уверивши се у његову запуштеност и неопходност потпуне реконструкције.

Вусаковљевић је посетио и Музеј Главашева кућа, затим приватни Музеј „Жеравица“ приметивши да је реч о несвакидашњој појави да један приватни музеј не наплаћује улазнице посетиоцима и запазио да труд и ентузијазам у општини Нови Бечеј превазилазе средину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести