Златни лав венецијанског Бијенала Литванији

ВЕНЕЦИЈА: Награда Златни лав за најбоље национално представљање на 58. Међународној изложби савремене уметности у Венецији припала је Литванији за изложбу “Sun and Sea (Marina)” чији су аутори Лина Лапелите, Ваива Граините анд Ругиле Барздзиукаите.
b
Фото: Tanjug (AP Photo/Antonio Calanni)

Жири у саставу Срефани Розентал из Немачке (председница жирија), Дефне Ајас (Турска/Холандија), Кристина Колу (Италија), Суњунг Ким (Кореја) и Хамза Волкер (САД) доделио је Златног лава за, како је наведено у образложењу, “експериментални дух павиљона и неочекивани приступ националном представљану”.

Специјално признање припало је Белгији за поставку “Mondo Cane”, чији су аутори Јос де Грујтер и Харалд Тис за “алтернативни поглед на недовољно препознате апскете социјалних веза широм Европе”.

Златног лава за најбољи рад на централној изложби, која одговара на тему “Да живите у занимљивим временима”, жири је доделио Артуру Џафи из САД за филм “The White Album”, уз оцену да је реч истовремено о есеју, поеми и портрету, при чему уметник користи присвојене и оригиналне снимке како би разматрао питање расе.

Сребрни лав за младог уметника који обећава, учесника централне изложбе по позиву, припао је Харису Епамимонди, пореклом са Кипра, који живи у Белгији.

Жири је констатовао у његовом раду пажљиво креиран однос слика, објеката, текста, форми и боја које чине сећања, историје и измишљене везе, при чему показује, према оцени жирија, да лично и историјско могу бити повезани у моћну, али лабаву мрежу вишетруких значења.

Два специјална признања жири је доделио уметници Терези Марголес из Мексика, која живи и ради у Мексику Ситију и Мадриду, и нигеријском уметнику Отобонгу Нканги који живи у Антверпену.

На предлог кустоса 58. Међународне изложбе савремене уметности Ралфа Ругофа, Борд венецијанског Бијенала на челу са Паолом Баратом, доделио је Златног лава за животно дело Џимију Дурхаму (САД).

Награде су додељене на данашњој церемонији свечаног отварања 58. Бијенала савремене уметности, које ће трајати до 24. новембра.

Националним изложбама представило се 90 земаља, међу којима је и Србија са изложбом “Повратак губитка меморије” Ђорђа Озболта, док је за централну изложбу Ругоф позвао 79 уметника из читавог света.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести