Нишвил: Раздвојити београдске пројекте од остатка Србије

БЕОГРАД: Директор Нишвил џез фестивала Иван Благојевић захвалио је Министарству културе и информисања на овогодишњем, двоструком увећању подршке фестивалу, са прошлогодишњих 1,25 милиона на 2,4 милиона, али и примећује да је и то "неадекватно значају Нишвила за културну слику Србије".
Nisvil festval/ Tanjug
Фото: Tanjug

Благојевић је у саопштењу достављеном медијима нагласио да немају примедбе на рад комисије Министарства културе, али имају на наслеђени модел прерасподеле финансијских средстава на штету свих музичких фестивала. 

"Најзначајнији позоришни фестивал (Битеф) добио је 14 милиона, најзначајнији филмски фестивал (Кустендорф) 13 милиона, а најбоље рангирани музички фестивал (Мокрањчеви дани) само 2,5 милиона динара, а чињеница је да музички фестивали имају далеко веће расходе, како техничке (најам бина, разгласа, расвете, видео продукције...) тако и када је реч о хонорарима, транспорту и смештају домаћих и иностраних група и оркестара. С друге стране, чињеница је да музички фестивали генеришу највише средстава за буџет Србије", каже Благојевић.

Он је приметио да се "неправедном расподелом укупног буџета Министарства, коју дугују претходном министру Тасовцу, дошло до апсурда да 415 музичких пројеката и фестивала у Србији конкурише за двоструко мањи износ средстава него што је само програмски буџет Београдске филхармоније".

"Управо је претходни министар Тасовац јасно показао како је могуће мењати буџете својих претходника, па је својој матичној кући троструко увећао програмски буџет (са 30 милиона у 2014. години на 90 милиона у 2015.) односно 91 милион у 2016. за солисте и диригенте, а трошкови плата, пореза и доприноса запослених, као и материјални трошкови, додатно су буџетирани", рекао је Благојевић. 

"Да не треба ''робовати'' пројекцијама претходника ''успешно је показао'' поништивши и Нишвилу претходно одобрена три милиона", додао је директор нишког џез фестивала.

Благојевић предлаже да се буџет музичког стваралаштва убудуће макар изједначи са буџетом филмског стваралаштва, а да се, пре свега, одвоје буџети намењени београдским пројектима и пројектима остатка Србије, како се из године у годину не би понављале ситуације да, рецимо, свим пројектима са југа Србије припадне десетоструко мање средстава него Београду. 

Он је посебно захвалан Министарству културе што је, на овогодишњем конкурсу, кроз област културне делатности националних мањина, са 200.000 динара подржало и пројекат "Пријатељи Шабану" и наглашава да је за осам година одржавања, ово први пут да Министарство сагледа и овај бесплатни уводни програм посвећен сећању на великог Шабана Бајрамовића. 

Министарство културе је "Нишвил" 2012. године помогло са четири милиона динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести