Нобеловац Марио Варгас Љоса у СНП-у

Велика сала Српског народног позоришта у Новом Саду није вечерас била довољна да прими све који су желели да чују и виде једног од највећих писаца данашњице,

перуанско-шпанског нобеловца Марија Варгаса Љосу. Заслугом београдске „Лагуне”, која је од осамнаест Љосиних романа дванаест објавила на српском, велики уметник речи синоћ је одржао незаборавни књижевно вече у СНП-у. Том приликом примио је двестото признање у каријери – Специјалну књижевну награду „Милован Видаковић”, коју му је доделио Уметнички савет Међународног фестивала прозе у Новом Саду – ПРОЗЕФЕСТ. Љоса је први лауреат, а награду му је уручио највећи наш хиспаниста, проф. др Далибор Солдатић.

– Љоса је последњи велики писац романа, зову га богоубица јер својим приповедањем растаче стварност и ствара нови универзум – рекао је Солдатић.

А Љоса је, у разговору с Бојаном Ковачевић Петровић открио да је књижевност – његова животна страст и професија, да је најважнији догађај био када је као петогодишњак научио да чита. Књижевност мора бити ангажована, она открива лепоту, али и недостатке света, закључио је нобеловац.

Р. Лотина

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести