Нова штрумпфијада: Безброј осмеха плаваца у белим „шпилхознама”

Нови, чак 11. по реду албум у серији албума који сабирају (не)згоде Штрумпфова, малог, плавог шумског народа, у издању агилне „Чаробне књиге“, у потпуности се разликује од претходних по томе што га, уместо једне или две епизоде, чине чак 52 стрипа, тачније самосталних стрип табли.
strumpfovi1
Фото: Youtube Printscreen

Пејо, цртач и сценариста, и Делпорт, (само) сценариста, и на овим таблама неуморно прате доживљаје 100 Штрумпфова, једнообразних плаваца у белим „шпилхознама“ и са белим капицама (осим Великог Штрумпфа који је у црвеном).

„Приче о Штрумпфовима“ настајале су, то је сасвим очигледно из њиховог садржаја, из разних „потреба“, од оних пригодних какви су празници (Нова година, Божић), када је уобичајено и пожељно да се у часописима - магазинима жељама и порукама читаоцима огласе омиљени стрип јунаци, до оних из врло практичних разлога: да се попуне преостале празне странице у неком броју часописа. Но, какав год био повод, задата дужина - једна табла - ствараоце ставља на озбиљне муке јер је потребно бити духовит, брз и концизан. Гег табле су заиста посебна категорија и врло су сличне вицевима: уколико нису прецизно „темпирани“ неће постићи максималан ефекат што је, опет, равно промашају. Пејо и Делпорт доказују овим албумом да су уигран двојац способан да врло дисциплиновано „произведе“ добар стрип без већих колебања и падова квалитета.

Пошто једна табла, на којој углавном стаје 8 до 10 сличица, не дозвољава распричаност, аутори су се определили за шаљиву „разраду“ односа између Штрумпфова (њихов највећи и најљући непријатељ Гаргамел не појављује се). Понеки читалац би помислио да се на ову тему нема много шта рећи после онолико већ нацртаних епизода али - вара се! „Приче о Штрумпфовима“ итекако су забавне и духовите и - поучне (мада ова линија није превише потенцирана). Албум почиње филозофским промишљањем (употребљаваним више пута и у разним књигама): елем, мали Штрумпф се хвали да је измислио машину која од yака лешника прави златник, а кад Велики Штрумпф пита проналазача шта ће купити за тај златник он спремно одговара „Купићу велики, велики yак лешника...“ У чему је онда поента? Па у задовољству инвенције и рада који се не могу купити. Варијација на ову тему је ситуација у којој мали плавац одлази на бунар жеља, али не успева да смисли ни једну нову жељу јер већ живи како жели. С друге стране, жеље могу и да боле: пошто хоће да упозна звезде, Астроштрумпф се стално удара у главу па се звезде роје око њега. Посвећеност показује и Штрумпф који покушава да припитоми биљку људождерку (!) као и двојица која засаде коштицу брескве и стрпљиво чекају да израсте дрво.


Смех до суза

Фото: Dnevnik.rs

Догодовштинама Штрумпфова краја нема, као ни овом албуму који се може читати и прелиставати по реду, на прескок или од краја према почетку: табле нису рађене у континуитету већ по захтевима, у различитим временима. и увек ће, због своје безбрижне и инфантилне духовитости, орасположити и од срца насмејати знатижељнике.


Фото: Youtube Printscreen

Знано је да сваки Штрумпф има другачији карактер и да због тога на овим таблама запада у разне невоље. Мргуд је дежурни намћор који ништа не воли мада у тренутку слабости признаје да воли цвеће али да не воли да то било ко зна. Свирко ужасно фалшира па Штрумпфови више воле да на тоцилу оштре и чекић само да га не би чули; чак и музичка кутија у Свирковим рукама свира погрешно! Једино се довитљиви Штрумпф досетио да га Свирко расхлађује тако што дува трубом у њега (али мудри плавац носи заштитне слушалице). Гурко, мајстор за неслане шале и експлодирајуће поклоне толико је досадио свима да нико неће да прими поклон, тако да он сам отвара пакет јер је штета да му сав труд пропадне. Неки пут шала изазове љуту реакцију: кад Гурко уместо хране на излет понесе свој поклон, његови гладни другари га (у „васпитне“ сврхе) вежу за ражањ и спремају се да упале ватру. Зимогрожљивко, коме се и балони од сапунице смрзавају, онесвестиће се, пак, усред зиме због сунчанице - као последице деловања сугестије да је врућина. Агресивно поучни Кефало такође ће имати проблеме: поучиће неспретног Штрумпфа да не сече грану на којој седи тако што ће он седети на њој. А кад за Нову годину свима досади саветима Кефало бива присиљен да напише како неће гњавити друге, неће се улизивати Великом Штрумпфу и да ће „зачепити своју велику...“

Своје проблеме има и песник кога инспирација не слуша и који има муке да нађе праве риме. Лењи Штрумпф ће симулирати да га боле ноге да би га неко одвезао до села, а онда ће неопрезно скочити у буре с катраном. Други лењивац се узалудно сунча јер му не успева да поцрни. Ипак, свачији таленат се може искористити па се прождрљиви Грицко на приредби представља као „гутач пламена“ мада, кад се наједе љутог, он - избацује пламен. Вредни али немарни Штрумпф имаће проблема да позајмљене мердевине врати у исправном стању. Сласна торта „тера“ све Штрумпфове да месечаре и дођу до ње - али ће их Велики Штрумпф раскринкати. Но, ни Велики Штрумпф није „цвећка“ јер, иако воли своје „малишане“, љубоморно само за себе чува - малиновачу. Коначно, у ултимативној авантури, Штрумпф сликар прикрада се другу коме су, у балону изнад главе, црне мисли а које он, са пар потеза четком, обрише и уместо црнила нацрта леп букет цвећа што ће измамити осмех до тада нерасположеном малишану.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести