Нови шеф диригент Опере СНП-а Ђанлука Марчано најавио амбициозне планове

“У Новом Саду постоје јако велики потенцијали, и кажем, јер нисам у томе дипломата, да је ту најбољи потенцијал у Србији за оперу и балет. Имамо прилику да то покажемо свету. Нови Сад - ЕПК 2021је близу, морамо одмах да покренемо тај процес, да овај театар буде спреман за међународну сцену, јер треба да и тамо причају о нама. А, да дођемо до тога, треба најпре да радимо на стандарду. Моја прва година овде биће транзицијска сезона, јер морамо да поставимо стандарде“, рекао је  маестро Ђанлука Марчано, у првом сусрету са новинарима као новоименовани шеф диригент Опере Српског народног позоришта.
1
Фото: ФОТО СНП

Без имало претеривања, како је напоменуо јуче в.д. директора Опере СНП - а Александар Станков, ово је историјски тренутак у овој кући, с обзиром да је Опера СНП -а увек на папиру имала шефа диригента, али га никада стварно није имала. Велика су очекивања и планови за будућност, истакао је Станков, додајући да ће, заваљујући контактима маестра Марчана и присутности на међународној оперској сцени, доћи до сарадње са неким театрима.

Марчано је поменуо да су већ у разговорима са Римском опером (Опера ди Рома), чији ће директор за међународну сарадњу (Паоло Петрочели) доћи овде 7. новембра, да би потписао споразум о сарадњи. Има контаката и са Опером из Триера у Немачкој, а Марчано најављује и да ће у децембру почети да сарађују и са оперском кућом из Минска у Белорусији.              

“Мени је стварно драго што сам коначно дошао овде. На почетку каријере сам имао прилике да ту долазим, и радим Пучинијеве “Боеме”и “Тоску”. Од тада сам био заљубљен у Нови Сад и мислио сам како би било лепо да ту радим. Тада није било прилике за то, и ја сам ишао даље, што је исто било добро за мене, јер сам направио међународну каријеру, ишао мало свуда по свету. Био сам шеф диригент у Тбилисију, у Грузији, и мислио да нећу више то да будем, јер то захтева баш пуно од диригента. Није то само дириговање, него треба радити и друге ствари, наћи спонзоре, имати добре везе које ће омогућити многе ствари за театар, бити и психолог, јер треба радити са ансамблима, и налазити решења проблема”,  објашњава Ђанлука Марчано.


Карте читаоцима и за оперу “Боеми”

Маестро Ђанлука Марчано ће дириговати сутрашњом оперском представом “Боеми” Ђакома Пучинија, у којој су у главним улогама Саша Штулић (Родолфо), Данијела Јовановић (Мими), Васа Стајкић (Марчело), Небојша Бабић (Шонар), Горан Крнета (Колин), Дарија Олајош Чизмић (Мизета), Игор Ксионжик, Жељко Р. Андрић и други. Представа почиње сутра у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.

Читаоцима “Дневника” поклањамо осам карата за сутрашње “Боеме”. Такође, поклањамо и две карте за вечерашњу драмску представу “Развојни пут Боре Шнајдера”, која почиње у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић”. По две карте за поменуте представе добиће читаоци који се јаве данас у 12 часова на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806-881.    


Но, маестро се ипак прихватио овог посла поново, дошавши овде, како каже, да ради, и најављујући у овој прилици већ неке пројекте, планове да појача ансамбл, у којем недостају и корепетитори и певачи, јер сматра да репертоар мора да почива на њима, а не на гостима. Треба и оркестру помоћи око инструмената, помиње Марчано, додајући да су то можда детаљи, али свеукупно то решава проблеме и води ка томе да се театар постави како треба, и како се хоће.

“Драго ми је да имам такву екипу са мном, јер су сви мотивисани, хоће и желе да раде, и говоримо истим језиком, ја, додуше, са грешкама, али разумемо се. Шта нас очекује у будућности? Наредна 2018. ће бити у знаку јубилеја Гуноа и Росинија, и ја бих стварно желео да то обележимо како треба. Имамо прилику да радимо светску премијеру “Пинокија” композитора Нодара Чанбе, балетску представу за децу, а желео бих и да радимо оперу “Кармен” - поменуо је Марчано. Ако се покрене тај мотор театра који чине музичари, певачи, балерине, онда се покреће све, наводи маестро Марчано, објашњавајући и да се мора радити и на ПР - у, али и на “фонд рејзингу”, јер ова кућа мора да има спонзоре, будући да је, по његовим речима, центар и срце Града и Покрајине, и да треба помоћ и финансијски, и то много. “

Ова година је за нашу оперу изузетно важна, подсетио је в.д. управника СНП -а Зоран Ђерић, јер се обележава 120 година од прве оперске представе у Новом Саду, и 70 година од установљавања Опере СНП-а.

“Имамо пуно разлога да у овој сезони ставимо акценат на оперу. Нас посебно радује ентузијазам са којим маестро Марчано долази, да нам помогне да се ово позориште врати у контекст у којем је раније било, не само када је у питању драма, него и опера и балет, а то је да буде присутно на међународнима балетским и оперским сценама”, напоменуо је Ђерић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести