Опера СНП-а припрема посебан онлајн програм за празнике

Опера Српског народног позоришта, која је већ у неколико наврата током пандемије пружала својеврсни музички лек Новосађанима извођењем музике и онлајн и уживо, чак и под њиховим балконима, и на неким другим неуобичајеним местима, овог пута припремила је посебан програм за празнике, под називом “Новогодишње оперске приче”.
1
Фото: Из опере „Травијата”

Ова музичка празнична недеља започеће у суботу 26. децембра, и трајати до Нове године. Новогодишњи оперски програм се изводи без публике у салама СНП-а. Преноси концерата биће омогућени преко платформе operasrpskognarodnogpozorista.studio20.rs, као и на ТВ каналима РТС 3 и РТС Планета. Сав садржај је бесплатан.

- Замишљено је да то буде програм у целини, који ће обухватити тих пет дана, колико траје, а идеја нам је да покушамо да разрадимо онлајн платформу коју смо покренули у Опери. Ми смо већ имали један концерт са Робертом Лакатошем у новембру, кад смо почели да користимо ту платформу, а сада бисмо мало да све то више заживи. Наравно, надамо се да ћемо моћи нормалније да радимо идуће године, али увек постоји та опција онлајн преноса. Идеја је да се сви програми преносе уживо, да нема снимања, па емитовања, него директног преноса – каже за наш лист директор Опере СНП-а Александар Станков.

Тако ће и ови програми бити извођени и преношени уживо. Најпре ће у суботу 26. децембра у 17 часова на сцени „Пера Добриновић“ Камерни оркестар Опере СНП-а, под диригентским вођством Микице Јевтића, извести свиту “Крцко Орашчић” Чајковског, јер без музике из овог балета новогодишњи празници једноставно не могу проћи.

Пуно музике, мада не оперске, чуће се у представи, најављеној за сутрадан 27.децембра –“Ко је убио Yенис Yоплин?” Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, која ће бити изведена на Камерној сцени у 20 часова.

Још једна неизбежна мелодија током новогодишњих празника, чувена арија “Винска песма”, биће изведена 28. децембра, у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“, за када је најављено извођење опере “Травијата”, чиме се обележава и 120 година од смрти њеног композитора Ђузепа Вердија. Управо је овом опером 1947. званично почела рад Опера СНП-а, основана тада као засебна уметничка јединица.

Под диригентском палицом Микице Јевтића, наступиће солисти, Камерни хор, и Камерни оркестар Опере СНП-а. У улози Виолете Валери наступиће Дарија Олајош Чизмић, Алфред Жермон је Саша Штулић, Жорж Жермон је Жељко Р. Андрић, а у осталим улогама су Верица Пејић, Лаура Павловић, Игор Ксионжик, Владимир Зорјан, Бранислав Станков, Горан Крнета, Александар Толимир и Јован Пејић.

Посебан програм припрема се за 30. децембар у 20 часова, када ће тенор Александар Саша Петровић извести чувену Пучинијеву арију “Несун дорма” из опере “Турандот”, уз пратњу Хора и Оркестра Опере СНП-а, под диригентским вођством Александра Којића. Ова арија ће бити извођена с више локација у граду, уз пренос уживо на ТВ РТС 1.


Божићни концерт у симфо-рок аранжманима

Божићни концерт Опере СНП-а, на којем ће се чути популарне божићне и новогодишње песме, али у симфо-рок аранжманима, следи 29. децембра у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“. Камерним оркестром Опере СНП-а дириговаће Федор Вртачник, а наступиће оперски солисти Јелена Кончар (мецосопран) и Васа Стајкић (баритон), као и Душан Свилар, Александар Бањац, Лана Зорјан, Невена Рељин, Татјана Саватић, и други.


- Извођење ове арије ће се десити на четири различите локације. Саша Петровић ће бити у позоришту, на сцени “Јован Ђорђевић”, са већим делом нашег оркестра. Хор ће бити на крову СНП-а. Један део оркестра ће бити на стадиону Војводине, а други део ће бити у холу Владе Војводине. План је да се у исто време започне с извођењем. Ми имамо најбољу намеру и идеју да тако и буде, е сад, шта ће нам техника дозволити, како ћемо то извести, видећемо. Извешћемо сигурно, али још морамо да прецизирамо и дефинишемо начин на који ћемо то да урадимо – напомиње Александар Станков.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести