Дневник дарује: Осам карата за Севиљског берберина

НОВИ САД: Читаоцима “Дневника” поклањамо осам карата за оперу “Севиљски берберин”. По две карте ће добити четворо читалаца који се данас од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну на портирници “Дневника”.
SNP_ZgradaNocu-BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Комична опера у два чина “Севиљски берберин” Ђоакина Росинија на репертоару је Српског народног позоришта и биће изведена вечерас у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.

Оркестром и хором диригује Александар Којић, а у улогама су: Саша Штулић (гроф Алмавива), Небојша Бабић (Бартоло, доктор медицине), Јелена Кончар (Розина), Васа Стајкић (Фигаро, берберин), Драгољуб Бајић (Базилио, учитељ музике), као и Верица Пејић, Жељко Р. Андрић и Владимир Стојковић.

Садржај “Севиљског берберина” узет је из једног од два бриљантна комада француског позоришног писца Бомаршеа, од којих оба имају исте главне ликове: Фигара, Алмавиву и Розину. Други од тих комада већ раније је компоновао Моцарт (Фигарова женидба). Росини је свог “Севиљског берберина” удаљио од политичког контекста, те је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је био ненадмашан.

Главни лик ове опере је Фигаро, свестрани лик, спреман да реагује у свакој ситуацији, да се савија како ветар дува, увек пун незаустављиве животне радости, берберин, апотекар, посредник, све и свја у граду. Он је душа радње, незаменљив посредник између заљубљеног Линдора односно грофа Алмавиве, и Розине, и покретач оне вртоглаве радости која доминира читавом опером.

Н.П-ј.

 

Осам карата за читаоцеДневника

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести