Отворен Међународни конгрес слависта у Београду

БЕОГРАД: Међународни конгрес слависта почео је данас на Филолошком факултету у Београду, а отворио га је професор Бошко Сувајџић, који је том приликом рекао да је овај догађај наствак сна светске славистике још од припремног скупа руских филолога одржаног у Петрограду 1903.
1
Фото: Tanjug

У раду београдског конгреса учествује око 1000 слависта из 43 земље,.

Сувајџић, који је пердседавајући Међународног комитета слависта и председник програмског одбора ове манифестације, рекао је да је овај конгрес сан српске славистике и велико признање свима који су допринели да конгрес буде одржан у Београду, где му је, како је рекао, и место.

"Ово је наставак сна светске славистике још од припремног скупа руских филолога који је одржан у Петрограду 1903. године, затим од оснивања Словенског института у Паризу 1919. године и чувеног прекретничког конгреса који се одржао 1929. године у Прагу," казао је Сувајџић. 

Додао је да је конгрес посвећен, како је рекао, "патријаху" српске лингвистике Александру Белићу, чије унуке присуствују скупу.

"Београд овим конгресом потврђује у историји славистике давно утврђену мисију спајања слависта из различитих земаља. Због тога смо овде данас", казао је Сувајџић и истакао да је отвореност за иновације и нове форме рада, међу главним циљевима конгреса.

Сувајџић је најавио отварање нових средишта на мапи славистичког покрета. 

Јуче је то, казао је, била Летонија , а данс су то Азејберџан и Јужна Кореја. "Такође, морамо охрабрити младе слависте да прикажу свој рад...да издајемо речнике..." казао је Сувајџић и изразио наду да ће у наредном периоду на Студентском тргу бити подигнут споменик "Српском ријечнику" Вука Стефановића Караџића. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести