Отворена изложба „Павле Бељански и Иво Андрић" у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба „Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци“, отворена је вечерас у Спомен-збирци Павла Бељанског, у Новом Саду.
1
Фото: Tanjug

Изложба је резултат сарадње новосадског легата са Музејем града Београда, Музеј Иве Андрића.

Овим пројектом, Спомен-збирка обележава 100 година од почетка дипломатске каријере Павла Бељанског, која је започела у Стокхолму 1919. године, као и 180 година од успостављања модерних француско-српских дипломатских односа. 

Ауторке изложбе су Гордана Гајић, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског и Татјана Корићанац, музејски саветник Музеја Града Београда. 

Изложбу је отворио Јоаким Верн, саветник-министар и заменик шефа мисије амбасаде Шведске у Београду.

„Рођени исте године, посвећени уметности и дипломатији, Бељански и Андрић били су део истог културног круга. Период између два светска рата провели су у дипломатској служби, а обојица највећи успех на том плану постижу пред Други светски рат - први у Риму, други у Берлину“, каже Гордана Фајић, коауторка изложбе.

Андрић и Бељански пензионисани, рат проводе у окупираном Београду, када Андрић завршава роман „На Дрини ћуприја“, а Бељански заокружује своју збирку. Њихово животно дело у сфери уметности крунисано је 1961. године, када Иво Андрић добија Нобелову награду за књижевност, а колекција Павла Бељанског постаје музеј. 

„За собом су оставили два изузетна легата - Задужбину Иве Андрића у Београду и Спомен-збирку Павла Бељанског у Новом Саду“, рекла је коауторка Гордана Гајић.

Излагањем врхунских уметничких дела, фотографија, разноврсне документарне грађе и дипломатских униформи Павла Бељанског и Иве Андрића, циљ је да се представе њихови естетски афинитети и професионалне каријере. 

У оквиру поставке приказана је и изложба „Иво Андрић: писац и/или дипломата“ Музеја града Београда, први пут представљена јавности 2011. године поводом обележавања јубилеја, 50 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, а која је до данас гостовала у бројним европским градовима.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести